Ei ole helppoa yhdellä nykymetallin suuristakaan – Mastodon-miehistö hakee työttömyyskorvauksia pysyäkseen leivänsyrjässä kiinni

Jimmy Hubbard

Amerikkalainen Mastodon lukeutuu nykymetallin suuriin nimiin. Silti sekään ei ole suojassa koronaviruksen maailmaa järisyttäviltä vaikutuksilta. Yhtyeen kitaristi Bill Kelliher paljastaa nimittäin yhtyeen jäsenten hakeneen työttömyyskorvauksia pitääkseen itsensä ja henkilökuntansa kiinni leivänsyrjässä.

”Rahaa ei tule mistään”, mies tuskailee Metal Sucksin Quarantinecastissa. ”Ei ole kuukausittaisia isoja tekijönoikeustuloja. Se on totuus… sillä ihmiset eivät osta musiikkia.”

”Kustannusoikeuksista ja muista tulee vähän, mutta eivät ne ole oikein mitään”, mies jatkaa. ”Neljännesvuosittain pari tuhatta taalaa… jos olemme onnekkaita. Niistäkin menee verot kuten kaikesta muustakin.”

”Kuvittele, että et voisi tehdä töitä vuoteen”, Kelliher lisää. ”Olen työttömyyskortistossa. Omistan muutaman yrityksen. Mastodon on yritys ja meillä on työntekijöitä. Meillä kenelläkään ei ole töitä. Meillä oli mahdollisuus hakea työttömyyskorvausta – maksammehan sitä varten veroja – joten voimme yhtä hyvin hyödyntää mahdollisuutta, sillä ilman sitä minulla ei olisi minkäänlaisia tuloja.

Kelliher ei odota tilanteessa tapahtuvan suurta muutosta parempaan päin ihan heti.

”Emme myy levyjä, emmekä kierrrä”, mies sanoo. ”Sieltä kaikki tulomme ovat peräisin: nousemme joka päivä ylös ja menemme lavalle, soitamme tunnin ja toistamme sitä aina vain uudestaan ja uudestaan ympäri maailmaa. Emme voi nyt tehdä niin, enkä tiedä pääsemmekö koskaan enää tekemäänkään niin”, mies toteaa. ”[Pääsemme esiintymään livenä] jossain muodossa, mutta vaikka kaikkien promoottorien, keikkamyyjien ja esiintymispaikkojen asiat saataisiin kuntoon, siihen tulee menemään pari vuotta. Ja kun niin käy, mikäli ne ovat enää ylipäätään toiminnassa, kuinka ihmiset oikein maksavat omistamansa klubin vuokrat?”

”Jos kukaan ei ole menossa sinne vuoteen tai kahteen, ja nämä paikat elävät kädestä suuhun, minä tiedän sen”, Kelliher jatkaa. ”Promoottorit tai vastaavat eivät omista niitä, vaan kokonainen verkosto ihmisiä.”