”Elämme todella, todella pinnallisia aikoja” – Scorpions-kitaralegenda latelee suoria sanoja musiikin nykymenosta

Scorpionsista tuttu kitaristisuuruus Uli Jon Roth piti radiokanava Rock 100.5 WNNX-FM:n haastattelussa voimakkaan puheenvuoron aiheesta ”Kuinka hyvin kitaralla ja musiikilla ylipäätään oikein nykypäivänä mahtaa mennä?”

”Yleinen tekninen osaaminen on ehdottomasti lisääntynyt”, mies aloittaa kitaristien nykyistä taitotasoa pohtiessaan. ”Voit nyt kuulla kitaristien sahaavan nopeita arpeggioita jokaisessa baarissa ja pitkin kyliä. Niin ei aina ole ollut.”

”On harvinaista, että jokin oikeasti koskettaa minua, sillä en ole kovinkaan kiinnostunut soiton teknisyydestä”, mies jatkaa. ”Tarvitsen jotakin liikuttamaan minua musiikillisella tasolla, mutta se on nykyisin heikoilla kantimilla, sillä nykypäivän musiikki ei juurikaan nojaa kitaraan eikä siinä ole pahemmin ulottuvuuksia. Kitara on syrjäytetty valtavirrasta – se on vain fakta.”

Miehen mukaan kitaristit eivät nykyään juuri innovoi.

”Kun kuulen jotain, se tuppaa olemaan valitettavasti vain sitä samaa vanhaa”, Roth tokaisee. ”On harvinaista, että kuulen jotain joka ällistyttäisi minua… se on vain merkki ajoista, joita elämme. Nämä ovat outoja aikoja. Kaikki on niin nopeatempoista ja sosiaalisesta mediasta riippuvaista. Ihmisten on vaikea tehdä mitään syvällisempää, sillä sille ei ole juuri kysyntää. Ihmiset haluavat vain nopeaa tyydytystä kaikessa – hampurilaisista heidän älypuhelimiensa sisältöön. Se on ihan okei, mutta se ei ole otollista maaperää kasvattaa jotakin, jolla on syvempää taiteellista merkitystä tai visiota.”

”Elämme todella, todella pinnallisia aikoja, ja se heijastuu musiikkiin”, mies lisää. ”Sitä siis myös saan, kun joudun kuuntelemaan radiota tai mitä nyt milloinkin soitetaan jossakin. Suurin osa siitä on minun korviini vain häpeämättömän latteaa.”

Voit kuunnella miehen haastattelun kokonaisuudessaan alta.

Roth musisoi Scorpionsin riveissä viisi vuotta, ennen kuin perusti vuonna 1978 oman Electric Sun -yhtyeensä.