”En tiedä mitä vittua tämä on”, tokaisi James Hetfield ja marssi pois paikalta One-musiikkivideon ensimmäisen version nähtyään

Metallican One-musiikkivideo lukeutuu epäilemättä heavy metalin historian tunnetuimpiin audiovisuaalisiin taideteoksiin. Sen syntytarina ei kuitenkaan ollut sieltä helpoimmasta päästä.

Dalton Trumbon vuoden 1971 Johnny Got His Gun -elokuvaa ja Metallican …And Justice for All -singlen soittoesitystä yhdistelevä musiikkivideo oli yhtyeen ensimmäinen lajissaan.

Ohjauksessa mukana ollut Michael Salomon muisteli prosessia Metal Hammerin haastattelussa.

”Olin jutellut paljon Larsin [Ulrich] kanssa siitä, kuinka tulisimme yhdistämään musiikin visuaaliseen ilmeeseen, ja hän oli hyvin varautunut koko videoprosessin suhteen”, Salomon kertoo. ”Hän sanoi minulle käytännössä tuhanteen kertaan, että älä munaa tätä.”

”Ennen kuin kuvasimme bändin esityksen, otin biisin ja elokuvan ja editoin niistä raakaversion, jonka näytin heille”, Salomon jatkaa. ”Noin minuutin päästä James [Hetfield] – joka oli minusta pelottava, olin kuullut tarinoita – sanoi: ’En tiedä mitä vittua tämä on’, nousi ylös ja käveli ulos. Ei mikään ideaali alku.”

Salomon muistelee myös Ulrichin olleen vähemmän ilahtunut väliaikaisesta raakaversiosta.

”Yli puolet tuosta versiosta oli elokuvasta ja sen dialogia, ja Lars sanoi: ’Tämä on ensimmäinen videomme ja sinä peität kaiken musiikin!’ Hän oli järkyttynyt. Pallottelimme ideoita edestakaisin kuukauden verran ennen kuin päädyimme sopivaan tasapainoon.”

One debytoi MTV:llä Yhdysvalloissa tammikuussa 1989 ja teki heti suuren vaikutuksen yleisöön.

”Muistaakseni se oli MTV:n myöhäisillan heavy metal -ohjelman viimeinen video, joten se näytettiin noin puoli neljän aikaan yöllä länsirannikolla, jossa minä tuolloin olin”, Salomon muistelee. ”Ajattelin sen olevan ainoa lähetysaika, jonka MTV tulisi sille koskaan antamaan, koska se oli niin synkkä ja epätavallinen. Mutta viikko ensiesityksen jälkeen MTV sai niin paljon toivomuksia sen soittamisesta päiväsaikaan Michael Jacksonin ja Bon Jovin videoiden rinnalla, ja se oli minulle valtava yllätys. Se todella vaikutti ihmisiin, ja se oli ainutkertainen tapaus, jota kukaan ei osannut odottaa.”

”Olen yllättynyt ja nöyrä sen jättämästä jäljestä”, Salomon jatkaa. ”Joku lähetti minulle hiljattain Rolling Stonen numeron, jossa oli listattu 100 kaikkien aikojen parasta musiikkivideota ja se oli melkein 40 parhaan joukossa [sijalla 42.]: One on monille todella merkittävä ja tärkeä osa heidän elämiään. Minulle se oli vaikea duuni, ja video joka traumatisoi kokonaisen sukupolven 10-13-vuotiaita poikia!”