Ex-Iron Maiden -solisti muistelee, kuinka yhtye koelaulatti kaikkiaan 12:ta kokelasta Bruce Dickinsonin seuraajaa etsiessään

90-luvun puolivälissä soolouralle lähteneen Bruce Dickinsonin Iron Maidenin keulilla korvannut Blaze Bayley muisteli matkaansa legendaarisen yhtyeen riveihin hiljattaisessa haastattelussaan. The X Factor ja Virtual XI -albumeilla laulanut Bayley jutusteli muun muassa 12 koelaulajan joukkoon pääsemisestä Rockfiend Publications Scotlandille.

”Aion käydä kokeilemassa”, mies muistelee ajatelleensa kuulleensa Maidenin järjestävän koelauluja Dickinsonin korvaajaa etsiessään. ”Luulen heidän kuunnelleen noin 1500 demoa, joista sitten valittiin 12 kokelasta koelauluihin”, mies jatkaa. ”Olin yksi noista onnekkaasta kahdestatoista.”

”Menin studioon laulamaan livenä. Setissä oli tuolloin 10 biisiä — 10 klassikkoa, jotka tuli opetella — ja menin tekemään parhaani.” Mies kertoo olleensa ”Erittäin, erittäin yllättynyt” tulleensa valituksi, erityisesti koska hänen äänensä oli ”niin erilainen kuin Brucella.”

”Näytimme ehkä hieman samalta, mutta äänemme olivat radikaalisti erilaiset”, Bayley sanoo. ”Mutta luulen heidän halunneen muutosta, ja albumit jotka tein, The X Factor and Virtual XI, olivat varsinainen alku Iron Maidenin progressiiviselle ajanjaksolle. Opin samalla todella paljon laulunkirjoittamisesta ja äänestäni. Se oli uskomaton, uskomaton kokemus. Musiikki jota saimme aikaan oli mielestäni fantastista.”

Miestä lämmittää myös se, kuinka hän pääsi vaikuttamaan lopputulokseen muutoinkin kuin vain laulamalla valmiita kappaleita.

”Levyllä oli muutamia biisejäni. Kirjoitin Man on the Edgen Janick Gersin kanssa, ja se päätyi rocklistojen top kymppiin ympäri maailmaa. Se oli fantastinen — todella fantastinen — juttu, videoineen kaikkineen. Se oli uskomatonta.”

Iron Maidenin jälkeen Bayley on luonut soolouraa, julkaisten levyjä tasaiseen tahtiin. Viimeisin näistä, The Redemption of William Black (Infinite Entanglement Part III), ilmestyi vuonna 2018.

Voit katsoa miehen haastattelun tuosta ylempää.