Ex-Tool-basisti selvittää, miksi jätti bändin juuri ennen suurempaa läpimurtoa – ”He toimivat edelleen täsmälleen samalla tavoin”

14.5.2024 21:44

Basisti Paul D’Amour jätti Toolin vuonna 1995, noin vuotta ennen yhtyeen läpimurtolevy Æniman julkaisua. Miehen tyhjiksi jättämiin saappaisiin astui Justin Chancellor.

D’Amour selittää Guitar Worldin haastattelussa lähtöpäätöksensä johtuneen yhtyeen verkkaisesta tavasta työstää uutta musiikkia.

”Bändin aloittaessa olimme kaikki vielä tyytyväisiä”, basisti sanoo. ”Olin säveltänyt juttuja etukäteen, ja muilla oli joitain riffejä. Palikat olivat jollain oudolla tavalla kohdillaan, meidän täytyi vain vaalia tilannetta.”

”Teimme niin useiden vuosien ja kiertueiden ajan, soitimme samoja biisejä ja menestyimme”, D’Amour jatkaa. ”Ja rehellisesti sanottuna yhtäkkiä tuntui siltä kuin päällemme olisi langennut kakkoslevyn kirous. Porukka alkoi ylianalysoida kaikkea, enkä ole koskaan ollut muusikkona sellainen. Sävellän aina vaistojeni varassa.”

”Ænimaa työstäessämme saimme vuodessa käytännössä viisi biisiä kasaan”, D’Amour lisää. ”Se oli todella turhauttavaa. Adam [Jones] yritti mielestäni vielä löytää omaa ääntään kitaristina. Hän oli epävarma vähän kaikesta ja soitteli samoja osioita yhä uudelleen ja uudelleen. Olin, että ’luoja, en pysty tähän!’ En vain kestänyt sellaista.”

”Tuntui kuin se ei loppuisi koskaan, riippumatta siitä, kuinka paljon yritimme ja puhuimme asioista”, basisti toteaa. ”Olisin luultavasti lähtenyt bändistä tähän mennessä jo kymmeneen kertaan, sillä he toimivat edelleen täsmälleen samalla tavoin. He luovat hienoa musiikkia – mutta ihan oikeasti, yhtä levyä ei ole pakko hieroa kymmentä vuotta. Siellä on makeita riffejä, mutta ne eivät ole niin monimutkaisia.”

D’Amourin nimi löytyy Æniman tekijätiedoista nimiraidan lisäksi kappaleilla Stinkfist, Eulogy, H. ja Pushit. Nykyisin basisti vaikuttaa Ministryssä.

Lisää luettavaa