”Geddy ja Neil halusivat tappaa minut” – Rush-kitaristi muisteli kuuluisaa Rock and Roll Hall of Fame -tempaustaan

21.3.2023 21:14

Rush lisättiin Rock and Roll Hall of Fame -kunniagalleriaan vuonna 2013. Los Angelesin Nokia Theaterin yleisön edessä Foo Fighters -nokkamies Dave Grohl piti nimityspuheen, jossa muisteli Louderin mukaan tutustuneensa yhtyeen tuotantoon vuonna 1976 ”pössyttelevän vanhemman serkkunsa” kautta.

Kanadalaistrion asteltua lavalle Neil Peart kiitteli omasta puolestaan bändin roudaajia, tuottajia sekä ystäviä ja perhettään. Geddy Lee ylisti omalla vuorollaan soittotovereitaan ja puhui kauniisti ”etuoikeudesta” päästä tekemään musiikkia yhdessä. Alex Lifesonilla oli hieman toisenlainen lähestymistapa kiitospuheeseensa: mies nimittäin toisteli pelkkää ”plää, plää, pläätä” parin minuutin ajan.

Taustalla myhäilevät Peart ja Lee eivät tienneet kitaristin tempauksesta etukäteen.

”He halusivat tappaa minut”, Lifeson totesi jälkeenpäin. ”He olivat hyvin tuohtuneita.”

Lifeson jutteli aiheesta vuonna 2019 sittemmin lakkautetulle Planet Rock -lehdelle.

”Meillä oli harjoitukset iltapäivällä, ihan vain nähdäksemme että teleprompteri toimii”, Lifeson muisteli. ”Luin puheeni ja yritin painaa sen mieleeni — ei mikään helppo juttu tässä iässä. Lopuksi tuumin, että ’minun pitäisi vain nousta lavalle ja hokea plää, plää, plää tai jotain.’ Sitten se meni: ’Luoja sentään! Onko minulla itse asiassa munaa tehdä niin?’ Joten itse gaalassa nojauduin pöydässä vaimoni puoleen ja kerroin suunnitelmani. Sitten joku piti todella vakavan ja maalailevan puheen ja vaimoni oli, että ’ja sinä meinaat vain hokea plää, plää, plää?'”

”Sitouduin suunnitelmaani puhujakorokkeelle kävellessäni”, Lifeson jatkoi. ”Ja kyllä, hymyilin ilkikurisesti kun mietin itsekseni, että ’Al, sinä teet sen.’ Kaikki nousivat lavalle ja pitivät pitkiä puheita, joista suurin osa oli ihan vitun tylsiä. ’Täällä sitä ollaan Rock and Roll Hall of Famessa — eikö rockin pitäisi olla epäkunnioittavaa?’ ajattelin.”

”Geddyllä ja Neilillä ei ollut hajuakaan aikeistani. He taisivat olla ymmällään. Olin selin heitä päin, joten he eivät nähneet kuinka näyttelin koko Rushin tarinan ja sen, kuinka olimme tuohon pisteeseen päätyneet.”

Alla Rush-miehistön puheet.

Lisää luettavaa