”Hän sanoi ajatelleensa, että joku kuolee kohta” – Red Hot Chili Peppersillä ja tuottajasuuruudella oli varsin synkkä ensitapaaminen

Yhtye sai Rick Rubinin lisäksi myös Beastie Boysin lähtemään karkuun treenikämpältään.
20.10.2022 12:31

Red Hot Chili Peppers ja tuottajasuuruus Rick Rubin ovat pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita, jotka tekivät yhdessä levyn ensimmäisen kerran vuonna 1991 ilmestyneellä bändin neljännellä levyllä Blood Sugar Sex Magik. Tämän jälkeen Rubin onkin tuottanut vuoden 2016 Getaway-levyä lukuun ottamatta kaikki bändin pitkäsoitot, joista viimeisin on vain muutama viikko sitten julkaistu Return of the Dream Canteen.

Anthony Kiedis kertoi tuoreessa Joe Roganin haastattelussa, että bändin ja tuottajalegendan ensikohtaaminen ei kuitenkaan sujunut kovin iloisissa ja lämpimissä merkeissä. Päin vastoin on ihme, että tuottaja ylipäänsä myöhemmin suostui tekemään yhtään mitään vakavista päihdeongelmista kärsineen bändin kanssa. Kiedisin mukaan tämä ensikohtaaminen tapahtui joskus 1980-luvun puolivälissä.

”Olin käytännössä narkkari, joka kuitenkin ilmaantui aika ajoin töihin eli EMI:n studioon, jonka kellarissa meillä oli treenikämppä. He olivat signanneet meidät, mutta emme edenneet mihinkään emmekä oikein löytäneet suuntaa. Herätimme kuitenkin kuhinaa ja meissä oli jotain jännittävää, joka kiinnitti ihmisten ja muun muassa Rick Rubinin huomion”, Kiedis kertaa.

Rubin teki lopulta vierailun Red Hot Chili Peppersin treenikämpälle ja otti jostain syystä suojattinsa Beastie Boysin mukaan.

”Rick ja Beastie Boys tulivat meidän kämäiseen pieneen luukkuumme katsomaan, kun me treenasimme. He istuivat siellä likaisella pienellä sohvalla meitä katsellen. Muutaman biisin jälkeen Rick nousi ylös ja totesi, että taidamme tästä lähteä.”

Meni vuosia ennen kuin Kiedis ja muu bändi kuuli Rubinista uudelleen. Tässä vaiheessa laulaja oli päässyt kuiville ja Rubin halusi tuottaa bändiä. Kiedis oli lopulta kysynyt tuottajalta, miksi hän lähti niin liukkaasti heidän treeneistään ja sai tältä kylmäävän vastauksen.

”Hän sanoi ajatelleensa, että joku kuolee kohta. Hän ajatteli, että kohta joku murhataan siinä treenikämpässä. Hänen oli pakko lähteä”, Kiedis muistaa Rubinin vastanneen.

Kiedis ei ihan ymmärtänyt, mitä Rubin tarkoitti, mutta myöntää, että bändin ympärillä oli paljon synkkyyttä ja kurjuutta noihin aikoihin. Hän ei kuitenkaan ollut käsittänyt heidän touhunsa menneen aivan niin vaaralliseksi.

”Niin synkkiä meistä oli tullut! Olin niin synkässä jamassa, että hän oikeasti luuli, että kohta joku kuolee. Niin hän minulle sanoi. Hän sanoi meidän olleen todella pelottavia ja hän tunsi, että joku heittää pian henkensä.”

Onneksi bändi kuitenkin sai ryhdistäydyttyä ja päätyi yhteistyöhön Rubinin kanssa, sillä Blood Sugar Sex Magikista tuli niin kriitikoiden kuin yleisön suosikki ja bändin menestyneimpiä levyjä, joka poiki muun muassa hitit Give It Away, Suck My Kiss ja Under The Bridge, joka ei olisi päätynyt levylle ilman Rubinin kannustusta ja rohkaisua. Kiedis puhuu tästäkin asiasta Roganin haastattelussa, josta voit katsoa pätkän tuosta alta.

Lisää luettavaa