Helsingissä on esillä komeita kotimaisten artistien valokuvia – asialla Moon Shot -muusikko Ville Malja

24.3.2023 07:00

Musiikkimuseo Famessa Helsingissä on avautunut valokuvanäyttely Laulavat ikonit. Esillä on muusikkonakin tunnetun Ville Maljan – palataan Moon Shot -yhtyeen kuulumisiin tuota pikaa – otoksia suomalaisista artisteista. Maljan kameran edessä ovat viihtyneet muun muassa Emppu Suhonen, Ismo Alanko, Samu Haber, Anna Eriksson, Eino Grön, Miikka Koivisto ja Mika Rättö.

– Kun aloin aikoinaan kuvata enemmän, ajatuksena oli pysytellä musakuvioiden ulkopuolella. Aika pian tajusin – tai muistin – kuitenkin sen, että puhun ”samaa kieltä” kollegoiden kanssa, ja heidän on varsin helppo luottaa toiseen muusikkoon. Ajatus siitä, etten tule tarttumaan kuvissani musaan liittyviin henkilöihin tai aiheisiin, alkoi unohtua, sanoo Malja.

Näyttelyseinille on ripustettu monenlaisia potretteja. Jotkut Maljan ruudut on alun perin napattu Veikkauksen X-lehden juttukokonaisuuksia varten, kun taas osa kuvista on otettu nimenomaan tätä näyttelyä varten. Eräs aihealue kuitenkin loistaa poissaolollaan, sillä liveotoksia ei ole mukana.

– Harkitsin myös keikkakuvia, mutta tulin lopulta siihen päätelmään, ettei minun kannata lähteä kilpailemaan sille kentälle, hymähtää Malja.

– Eräänä johtoajatuksena on nimittäin se, että kuvat päästävät katsojan tilanteisiin, joihin ei voi ostaa lippua. Esimerkiksi Jonne Aaronia kuvasin hänen kotonaan.

Artisteista on tarjolla myös ”kriittisempiä näkemyksiä”.

– Kävin aiheesta keskusteluja joidenkin taiteilijoiden kanssa. Kuvattavan puolelta saattoi tulla toive, että jotain otosta ei käytettäisi. No, itsehän taas halusin käyttää sitä kuvaa juuri saman syyn – vaikkapa ilmeen – takia, naurahtaa Malja.

– Siltoja ei silti poltettu. Kun minulle annettiin hieno mahdollisuus kuvata artistia läheltä, halusin hoitaa homman loppuun asti niin, että kaikki ovat tyytyväisiä.

Entä Moon Shot -yhtyeen tilanne?

– Kakkoslevy on parhaillaan miksattavana. Aluksi ajatuksena oli julkaista uusi sinkku jo tänä keväänä Euroopan-kiertueen kunniaksi, mutta aikataulu saattaa osoittautua liian tiukaksi, sanoo Malja.

Miltä tuleva albumi kuulostaa?

– Jos debyytti oli eräänlainen kokoelma siihenastisesta Moon Shotista, kakkonen on musiikillisesti kiteytyneempi ja osuvampi teos. Minulla on vahva kutina, että musiikkimme ystävät tulevat pitämään levystä kovasti!

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 3/23.

Lisää luettavaa