Hip hop -pioneeri ammuttiin kuoliaaksi yli kaksi vuosikymmentä sitten – Nyt tapausta käsitellään oikeudessa

Jam Master Jayn murhasta epäillään kahta miestä.
29.1.2024 15:15

Hip hop -pioneeri Run-DMC:n dj Jason ”Jam Master Jay” Mizell ammuttiin kuoliaaksi Merrick Boulevard -studiollaan New Yorkin Queensissä 30. lokakuuta 2002. Silminnäkijöistä ja muista johtolangoista huolimatta murha on pysynyt pitkään selvittämättömänä mysteerinä. Vuonna 2020 asiassa tapahtui kuitenkin käänne, kun New Yorkin liittovaltion syyttäjät tiedottivat nostavansa syytteet Ronald Washingtonia sekä Karl Jordan Jr.:ää vastaan ja epäilevänsä kaksikkoa muusikon murhasta. Tapauksen oikeudenkäynti alkaa tänään (29.1.) Brooklynissä.

Syyttäjien mukaan Washington ja Jordan murhasivat Jam Master Jayn kostoksi, jotka liittyivät huumekauppoihin. Jam Master Jayn väitetään salakuljettaneen kokaiinia ja syytettynä olevan kaksikon oli tarkoitus jakaa Jam Master Jayn heille toimittamat 10 kiloa kokaiinia. Osapuolten välille tuli kuitenkin riitaa ja Jam Master Jay oli katkaissut Washingtonin osallisuuden, minkä johdosta Washington ja Jordan murtautuivat muusikon studioon ja tappoivat hänet.

Jordania ja Washingtonia syytetään murhasta, huumeiden välittämisestä sekä murhasta ampuma-aseella. Viime viikolla valittiin tapausta käsittelevä valamiehistö ja liittovaltion oikeusistuimessa Brooklynissä kuullaan käsittelyn avauspuheenvuorot. Oikeudenkäynnin arvellaan kestävän noin kuukauden. Mikäli kaksikko tuomitaan murhasta, heitä odottaa elinkautinen vankeus. Asiassa epäillään myös kolmatta henkilöä, mutta tämän osallisuutta käsitellään erillisessä oikeudenkäynnissä myöhemmin.

Syytetyt ovat protestoineet syytteitä ja vedonneet siihen, etteivät he pysty todistamaan syyttömyyttään, koska syytteet nostettiin tarkoituksella niin myöhään. Jordanin mukaan esimerkiksi hänen matkapuhelimensa tiedot, jotka olisivat tukeneet hänen alibiaan, eivät ole enää saatavilla. Tuomari kuitenkin katsoi, ettei protesteille ole perusteita ja Jordanin väitteet mahdollisesti hävinneistä todisteista ovat ”spekulatiivisia” eikä niille ole annettu mitään faktuaalista tukea.

Vuonna 1983 Jam Master Jayn, Joseph ”Run” Simmonsin ja Darryl ”DMC” McDanielsin perustamaa Run-DMC:tä pidetään yhtenä hip hopin vaikutusvaltaisimpana ja merkittävimpänä yhtyeenä. Run-DMC oli muun muassa ensimmäinen hip hop -yhtye, joka myi kultaa, sai Grammy-ehdokkuuden, päätyi Rolling Stone -lehden kanteen. Yhtyeen tunnetuimpia hittejä ovat muun muassa It’s Tricky, It’s Like That, Aerosmith-duetto Walk This Way ja King Of Rock.

Jam Master Jayn kuoleman myötä yhtye lopetti aktiivisen toiminnan, mutta Run ja DMC ovat myöhempinä vuosina tehneet satunnaisia esiintymisiä niin yksin kuin yhdessä. Kaksikko esiintyi muun muassa Rock ’n’ Roll Hall of Fame -gaalassa vuonna 2009, jolloin yhtye myös nimettiin kunniagalleriaan mukaan.

Lisää luettavaa