”Hullua kamppailua omilleen pääsemisen ja vararikon välillä” – Muusikot avautuvat kiertämisen vaikeuksista ja haasteista

Muun muassa Lorde ja Behemothin Nergal kommentoivat asiaa varsin suorasanaisesti.
11.11.2022 11:26

Tänä vuonna ja eritoten kuluvana syksynä on uutisoitu runsaasti peruuntuneista keikoista tai kokonaisista kiertueista. Esimerkiksi monet amerikkalaisyhtyeen ovat joko lykänneet jo kauan sitten julkistettuja Euroopan-kiertueitaan vuodella tai parilla tai sitten peruneet ne kokonaan. Perumisille on monia syitä, päällimmäisenä nykyisessä pandemian ja sodan runtelemassa nykytilanteessa, jossa bändejä on liikkeellä runsaasti mutta alalla on huutava pula työntekijöistä ja kustannukset ovat kohonneet, mutta tulot eivät.

Asiasta ovat hiljattain avautuneet muun muassa uusiseelantilaisartisti Lorde sekä hiljattain Suomessa vierailleen puolalaisen Behemoth-yhtyeen keulahahmo Adam ”Nergal” Darski. Lorde avasi kiertämiseen liittyviä ongelmia ja vaikeuksia uutiskirjeessään, jonka Stereogum julkaisi kokonaisuudessaan.

”Se on monien osien summa. Aloitetaan siitä, että kolmen vuoden keikat järjestetään yhdessä vuodessa. Lisätään siihen globaali ekonominen lasku sekä täysin ymmärrettävä yleisön huoli terveydellisistä riskeistä. Logistisella puolella on asioita kuten huutava työvoimapula, äärimmäisen ylibuukatut rekat, keikkabussit ja keikkapaikat, nousseet lentämisen ja majoitusten kustannukset, koronan tuomat kustannukset sekä todella järkyttävät kustannukset tavaran kuljettamisessa. Lavarakennelmien siirtäminen maapallon toiselle laidalle voi maksaa nyt kolme kertaa enemmän kuin ennen pandemiaa”, Lorde avaa.

”Lippujen hintoja täytyisi nostaa, jotta tätä pystyttäisiin kompensoimaan edes vähän, mutta kukaan ei halua vaatia jo valmiiksi ahdistuneelta ja todella myötätuntoiselta ja joustavalta yleisöstään enempää rahaa. Lähes jokaiseen kiertueeseen on kohdistunut peruutuksia, lykkäyksiä, lupauksia ja pettymyksiä ja yleisö on osoittanut sellaista ymmärrystä ja uskoa, että heidän pelottamisensa tiehensä pyytämällä lisää rahaa ei ole vaihtoehto. Me haluamme vain soittaa teille.”

”Minunlaiselleni artistille tuottojen lasku ei ole iso ongelma. Olen onnekas. Mutta niille artisteille, jotka myyvät vähemmän lippuja kuin minä, kiertämisestä on tullut hullua kamppailua omilleen pääsemisen ja vararikon välillä. Joillekin kiertäminen ei yksinkertaisesti tule enää kysymykseen, vaikka he myisivät joka keikan loppuun. Siinä matematiikassa ei ole mitään järkeä. Luonnollisesti tämä vaatii veronsa kaikilta – kiertehenkilökunnalta, promoottoreilta ja esiintyjiltä. Monet peruvat keikkoja mielenterveysongelmien vuoksi ja mielestäni tämän tilanteen stressaavuus on todella iso juttu.”

Behemothin Nergal puolestaan totesi taannoin Forbesille antamassaan haastattelussa, että vaikka yhtyeensä teki juuri suurimman kiertueensa Amerikassa yhdessä Arch Enemyn kanssa, se ei ollut taloudellisesti kovin kannattavaa.

”Näin uutisen, että Anthrax perui Euroopan-kiertueensa logististen ja taloudellisten haasteiden vuoksi ja ymmärrän heitä täysin. Joidenkin mielestä se kuulostaa oudolta, mutta on tullut aina vain haastavammaksi tehdä laadukasta tuotantoa vaikka keikat myisivät loppuun”, Nergal toteaa.

”Kerronpa jutun, josta ihmiset eivät välttämättä ole tietoisia, mutta josta on tullut melko normaalia. On artisti, jonka on tarkoitus mennä isomman artistin lämmittelijäksi Jenkkeihin. Tämä artisti on varannut kiertuebussin firmalta, joka sitten nostaa bussin vuokraa lähes tuplaan siitä, mitä se oli ennen. Tämä artisti miettii sitten, että voi paska, mitä teen? Okei, maksan sen fanien takia ja näin. No, sitten bussiyhtiö lähestyy taas, että hei, eräs toinen artisti on valmis maksamaan bussistasi vielä enemmän, haluatko ylittää heidän tarjouksensa? Sellaiseksi tämä bisnes on mennyt.”

”Tällaista tilannetta ei ole ennen tullut vastaan musiikin tai kiertämisen historiassa. Toivon, että kahden vuoden päästä voimme jutella Zoomissa ja naureskella tilanteelle, mutta tällä hetkellä asiassa ei ole mitään nauramista.”

Lisää luettavaa