Huumeaddiktionsa peitonnut Flea varoittaa reseptilääkkeiden käytöstä – ”Purkki käski ottamaan neljä päivässä. Olin totaalisen sekaisin jo yhdestä.”

27.2.2018 18:03

Red Hot Chili Peppers -basisti Flea kertoo ajatuksistaan huumeiden ja reseptilääkeiden vaaroista Time-lehdelle kirjoittamassaan esseessä. Yhdysvalloissa pinnalle noussutta opiodikriisiä käsittelevässä artikkelisarjassa julkaistussa tekstissä Flea käsittelee omaa selviytymistään addiktiosta sekä reseptilääkkeiden saamisen helppoutta.

– Olen todistanut huumeongelmaa aivan syntymästäni lähtien. Näin kolmen rakkaimman ystäväni kuolevan huumeisiin ennen 26. syntymäpäiväänsä, ja olen itsekin pari kertaa käynyt lähellä sitä. Hyvänä isänä olemisen halu, joka herätti minussa itsesuojeluvaiston, ja vuonna 1993 30-vuotiaana pääsin lopulta kuiville huumeista, jotka olivat tuhoisia ja varastivat elinvoimaani. Jätin ne taakseni lopullisesti. Houkutus on kylläkin perseestä, Flea kertoo.

Basisti kuvailee, että vaikeimmissa ihmissuhdeongelmissa hänen vaihtoehtonsa ovat ”meditoida, rukoilla, mennä kallonkutistajalle ja tehdä töitä kärsivällisesti” tai ”tavata diileri, ostaa pussillinen kamaa 50 dollarilla ja käyttää koko satsi minuutissa”. Flea kertoo oppineensa olemaan kiitollinen tuskasta. Tämä ajattelutapa on pitänyt hänet erossa huumeiden houkutuksesta.

Flea kertoo huomanneensa reseptilääkkeiden vaarallisuuden murrettuaan kätensä lumilautaillessa muutamia vuosia takaperin. Red Hot Chili Peppers -legenda kertoo, että hänet kuntoon pistänyt lääkäri antoi miehelle mukaan kahden kuukauden varaston Oxycontin-kipulääkettä.

– Purkki käski ottamaan neljä päivässä. Olin aivan totaalisen sekaisin, kun vedin niitä. Se ei pelkästään rauhoittanut fyysistä kipuani, mutta lamaannutti myös kaikki tunteeni. Otin vain yhden päivässä, mutta en ollut läsnä lapsilleni, luovuuteni lähti syöksykierteeseen ja minusta tuli masentunut. Lopetin niiden käyttämisen kuukauden jälkeen, mutta olisin helposti saanut uuden samanlaisen satsin, Flea paljastaa.

Basistin mukaan on varmasti olemassa tarve kipulääkkeiden määräämiselle, mutta lääketieteen ammattilaisten tulisi olla arvostelukykyisempiä reseptilääkkeiden suhteen. Hänen mielestään opioidilääkereseptin saaneen ihmisen tilaa tulisi seurata ja tarjota mahdollisuus vieroitushoitoon, mikäli tämä jää koukkuun. Flean mielestä lääketeollisuuden tulisi kantaa vastuuta.

– Lääketeollisuuden tulisi maksaa tästä osuudella valtavista voitoistaan. Addiktio on julma sairaus ja lääketieteen ammattilaisten tulisi yhdessä valtiojohdon kanssa tarjota apua kaikille, jotka sitä tarvitsevat.

Lisää luettavaa