Jason Newstedin eroon johtaneet erimielisyydet muun Metallica-miehistön kanssa saivat alkunsa Devin Townsend -yhteisprojektista, muistelee ex-basisti

"Minä hyvin pitkälti murruin siinä Larsin ja Jamesin edessä", Newsted muistelee, miten häntä varoitettiin sivuprojektien tekemisestä.
28.4.2022 18:01

Metallica-kitaristi Kirk Hammett julkaisi viime viikonloppuna soolo-ep:n, mikä on hämmästyttävää monesta syystä. Eikä vähiten sen vuoksi, että Metallica-leirissä ollaan tunnetusti tähän asti suhtauduttu erityisen nuivasti kaikenlaisiin sivu- ja sooloprojekteihin. Itse asiassa ex-basisti Jason Newsted erosi bändistä vuonna 2001 perustellen lähtöään muun muassa sillä, että nokkamies James Hetfield oli kieltänyt basistia pyörittämästä Echobrain-bändiä Metallican ohessa.

Tuoreessa Metal Hammer -lehden pitkässä haastattelussa Newsted kertoo saaneensa ensimmäiset varoitusmerkit sivuprojekteihin suhtautumista itse asiassa jo seitsemän vuotta ennen eroamistaan, kun tämä teki yhteistyötä uraansa aloitelleen Devin Townsendin kanssa.

”Tämä on sen koko homman alkulähde”, Newsted muistelee basistin perustamassa The Big Rigour Chophouse -studiossa syntynyttä yhteisprojektia.

”Chophouse pystytettiin 1992 ja 1994 se oli täysin varustettu. Paikalle tuli Devin, joka oli tuolloin varmaan jotain 22-vuotias ja ihan maaninen. Hän nukkui viikon ajan vain puolitoista tuntia päivässä ja aina kun hän otti kitaran, sieltä tuli jotain tilua ja katselit sitä, että ’Mistä helvetistä tuo oikein tuli? Soita se nyt takaperin!’ Se oli ensimmäinen kunnon projekti, jota Chophousessa tehtiin. Siinä oli rummut ja basso, Devin soittamassa jotain hullua kitaralla ja minä huusin laulut – valmista. Tuotanto oli raakaa, mutta se tuntui hienolta, olinhan aina unelmoinut omasta studiosta.”

Lopputuloksena oli IR8-nimellä tehty kuusi biisiä käsittänyt demo. Jatkoa olisi seurannut, mutta kun Hetfield ja Metallica-rumpali Lars Ulrich kuulivat Newstedin ja Townsendin touhuista, he pistivät touhulle stopin.

”He kuulivat siitä ja Lars kutsui minut kämpilleen. En tiennyt, mistä oli kyse, joten nappasin bassoni ja menin paikalle. He sanoivat: ’Hei, tiedäthän, että olet nyt Metallicassa? Et voi noin vain tehdä musaa kenen kanssa vaan ja lähetellä nauhoja kelle tahansa. Tajuathan sen?’ Eihän minulla ollut aavistustakaan! En tiennyt mistään sellaisista käytännöistä – minä vain jaoin vähän metallimusaa ystävieni kanssa”, Newsted kertaa.

”Minä hyvin pitkälti murruin siinä Larsin ja Jamesin edessä sinä päivänä. Pyytelin anteeksi ja vakuutin, ettei se toistu. Se oli ensimmäinen kerta.”

Lisää luettavaa