Jimi Hendrixin viimeiseksi jääneestä keikasta paranneltu tallenne – tältä kitaristilegenda kuulosti kaksi päivää ennen kuolemaansa

29.1.2022 21:31

Kitaristilegenda Jimi Hendrix jammaili kaksi päivää ennen kuolemaansa Lontoossa.

Entinen Animals-keulakuva Eric Burdon soitti tuohon aikaan War-bändin kanssa, ja kun yhtyeellä oli sarja keikkoja lontoolaisella Ronnie Scott’s -jazzklubilla, Burdon kutsui Hendrixin mukaan kekkereihin. Maestro saapuikin paikalle 16. syyskuuta 1970 ja tulkitsi yhtyeen kanssa folk- ja blues-standardeja kuten Mother Earth ja Tobacco Road.

Jameista on pyörinyt äänite internetin syövereissä jo vuosien ajan, mutta kun Oliver Murray alkoi työstää klubista kertovaa dokumenttia, mies päätti ottaa yhteyttä keikan alkuperäiseen äänittäjään Bill Bakeriin, jolla oli tapana pyöriä nauhurin kanssa konserteissa 1970-luvun alkuvuosina.

”Filmin tuottaja selvitti nauhoitteen alkuperän vanhan koulukunnan dekkarityyliin johtolangasta toiseen hyppien, kunnes pääsi jututtamaan miestä joka nauhoitti Jimiä vuonna 1970”, Murray kommentoi. ”Kestää aina pitkään vakuutella ihmisiä siitä, että olet tekemässä juttuasi oikealla tavalla ja oikeista syistä ennen kuin he suostuvat antamaan tuonkaltaisen äänitteen käyttöösi. Parin kuukauden päästä [Baker] päätti, että ansaitsimme mahdollisuuden julkaista tuon historiallisen hetken.”

Alkuperäisnauhoista saatiin muokattua varsin tuoreen kuuloinen ääninauha, jossa Hendrixin soitto on nostettu digitaalisesti paremmin esiin.

Helmikuun 11. päivä julkaistavalta filmiltä irrotetulla pätkällä klubin omistaja Scott puhuu suunnitelmistaan ja visioistaan, jonka jälkeen War-kitaristi Howard E. Scott muistelee iltaa, jolloin Hendrix käväisi räjäyttämässä tajuntoja klubin lavalla.

”Huomasin [Hendrixin] silmien olevan todella valkoiset ja auki”, Scott muistelee. ”Hän oli valmis soittamaan. Aloimme jammailemaan Mother Earth -kappaletta. Se oli hc-bluesia ja Jimi muunsi sen kitarasooloksi. Minä ja Jimi tykittelimme vuoron perään. Me todella pistimme tuulemaan.”

Katso ja kuuntele alta.

Lisää luettavaa