Jon Bon Jovin mukaan historiallinen jättikonsertti pelasti managerilegendan pitkältä linnareissulta – moguli kiistää väitteen jyrkästi

28.3.2024 22:29

Muun muassa Bon Jovia, Mötley Crüea, Skid Rowia, Scorpionsia ja Kissiä manageroinut Doc McGhee ja Bon Jovi -nokkamies ovat eri linjoilla vuoden 1989 Moscow Music Peace Festival -jättitapahtuman taustoista.

McGhee pidätettiin vuonna 1982 osallisuudesta salakuljetusoperaatioon, jonka tarkoituksena oli toimittaa tonneittain marihuanaa kalastusaluksella Pohjois-Carolinaan. Manageria uhkasi 30 vuoden kakku, mutta mies onnistui lopulta välttämään linnareissun.

Jon Bon Jovi väittää tuoreessa Conan O’Brienin haastattelussa, että konsertti oli osa diiliä, jolla manageri selvisi pinteestä kuivin jaloin.

”Minun täytyi mennä Neuvostoliittoon pitääkseni hänet poissa linnasta”, Bon Jovi selvitti. ”Jotenkin hänen puolustuspuheenvuoroonsa kuului nostaa esiin söpö nuori penska ja heittää tämä susille ja tuomarin eteen. Sitten hän keksi: ’Minulla on idea: menemme Neuvostoliittoon levittämään rauhan ja harmonisen yhteiselon ilosanomaa. Olkaa kiltti, teidän armonne, älkääkä tuomitko minua vankilaan.'”

McGhee kiistää tarinan The Rock Experience with Mike Brunnin haastattelussa (alla).

”Totuus on, ettei sillä ollut mitään tekemistä [konsertin] kanssa. Piste”, McGhee toteaa ja lisää, että ongelmat lain kanssa alkoivat jo vuosia ennen konserttia.

McGhee myönsi syyllisyytensä ja joutui pulittamaan 250 000 dollaria sekä työskentelemään 3000 tuntia huumeidenvastaista työtä tehneen Make a Difference -säätiönsä hyväksi.

Manageri kuittaa tuomionsa ”salaliitoksi” ja kyseenalaistaa Bon Jovin väitteet.

”Kuka ihmeen tuomari sanoisi, että ’okei, kerronpa mitä aion tehdä. Päästän sinut pälkähästä, jos järjestät Neuvostoliiton historian ensimmäisen jättikonsertin.'”

McGheen mukaan Moscow Peace Music Festival järjestettiin pitkälti huumeiden vaaroista nuorisoa varjelevan säätiön hyväksi.

”Ennen konserttia Mötley Crüe, Aerosmith ja Bon Jovi olivat kaikki katkolla. Yritin pitää kaikki kaidalla polulla ja saada heidät tajuamaan, miten he voisivat tulla toimeen ilman huumeita ja alkoholia. Tämä oli yksi niistä keinoista, ja Make a Difference -säätiön avulla saatoin viedä länsimaalaisia lääkäreitä Venäjälle valistamaan paikallisia huumeiden ja alkoholin väärinkäytön vaaroista.”

Bon Jovi, Mötley Crüe, Ozzy Osbourne, Skid Row, Scorpions, Gorky Park ja Cinderella esiintyivät tapahtumassa ilmaiseksi. McGheen mukaan hän rahoitti koko projektin omasta pussistaan.

Vaikka manageri myöntääkin, että konsertin saattoi tavallaan tulkita syntyneen hänen lakiongelmiensa sivutuotteena, sillä ei hänen mukaansa ollut mitään osaa niiden ratkaisun kanssa.

”Sillä ei ollut mitään muuta tekemistä Doc McGheen kanssa, kuin että halusin mennä Venäjälle.”

Lisää luettavaa