Judas Priest, Tool, Sean Lennon, Nile Rodgers ja lukuisat muut muusikot tukevat Led Zeppeliniä plagiaattikiistassa – ”Päätös vaikuttaa meihin kaikkiin”

Stairway to Heavenin plagiaattitapausta käsitellään oikeudessa jälleen syyskuussa.
6.8.2019 12:36

Jo vuonna 2014 ensimmäisen kerran oikeudessa käsittelyyn tullut Stairway to Heavenin tapaus on tulossa uudelleen käsittelyyn taas syyskuussa. Kyseessä on siis tapaus, jossa Spirit-yhtyeen jäsenet ja edesmenneiden jäsenten perikunta väittävät Led Zeppelinin varastaneen Spiritin Taurus-kappaleen riffin klassikkokappaleensa kuuluisaan introon. Asiassa tehtiin jo päätös Led Zeppelinin hyväksi vuonna 2016, mutta nyt se otetaan uudelleen käsittelyyn Spirit-kitaristi Randy Wolfen perikunnan valitettua päätöksestä.

123 muusikkoa ja musiikintekijöiden järjestöä on lähettänyt tapausta käsittelevälle tuomioistuimelle kirjeen, jossa nämä osoittavat tukensa Led Zeppelinille ja vetoavat tuomaristoon, että nämä pysyisivät aiemmassa päätöksessään. Kirjeen ovat allekirjoittaneet muun muassa Sean Lennon, Nile Rodgers, Linkin Parkin Mike Shinoda, Jason Mraz, Judas Priestin Rob Halford, Kornin Jonathan Davis, Brian ”Head” Welch ja James ”Munky” Shaffer, Toolin Maynard James Keenan, Justin Chancellor ja Danny Carey, Primus-yhtyeen Les Claypool ja Tim Alexander, James Ija (The Smashing Pumpkins), Nancy Wilson (Heart) sekä Bad Religionin Brett Gurewtiz.

”Kriittisen tärkeän tapauksen päätös vaikuttaa meihin kaikkiin, joiden musiikki viihdyttää ja rikastuttaa lukemattomien ihmisten elämää maailmanlaajuisesti”, kirjeessä vedotaan.

Led Zeppelinin edustajien mukaan Stairway to Heavenin intro lainaa Spiritin sijaan 1600-luvun barokkisäveltäjä Giovanni Battista Granatan tekijänoikeusvapaata teosta, jota on matkittu ja kopioitu jo ennen Led Zeppeliniäkin. Artistit toteavatkin vetoomuksessaan, että mikäli asia päätetään Spiritin hyväksi, muusikot eivät uskalla luoda uutta musiikkia plagiaattisyytösten uhan vuoksi.

”Vaikka tekijänoikeusvapaan teoksen osat tai muut yleisesti käytetyt elementit voivat saada originaaliin tapaan järjestettynä tekijänoikeussuojan, rakennuspalikat itsessään eivät saa suojaa vain siksi, että ne on yhdistetty osaksi isompaa kokonaisuutta”, vetoomuksessa todetaan.

”Jokainen artisti voi hyvin pelätä, että kaikenlainen ’laskevien sävelkulkujen, arpeggioiden ja kolmen nuotin lyhyiden jaksojen’ käyttö (joka on hyvin yleistä) tai pieninkin tekijänoikeusvapaan materiaalin elementtien käyttäminen voi olla peruste rikkomukselle.”

Stairway to Heavenin tapausta käsitellään 23. syyskuuta San Franciscossa. Voit lukea artistien koko vetoomuksen täältä.

Lisää luettavaa