Kauan eläköön John Bonham! Havainnollistamme, miksi Bonzo on ikuisesti kaikkien rockrumpaleiden esikuva

Bonham poistui keskuudestamme tällä päivämäärällä vuonna 1980.

Associated Newspapers /Shutterstock/All Over Press

John Henry Bonham kuoli 25. syyskuuta 1980. Led Zeppelinin rumpalina rockmusiikin ikoniksi nousseen soittomiehen elämäntavat veivät hänet lopulta hautaan: rankasti juopotellut Bonham tukehtui omaan oksennukseensa yhtyetoverinsa Jimmy Pagen asunnolla Clewerin kylässä Englannin Windsorissa. Hän oli 32-vuotias.

Onneton loppu, mutta Bonhamin musiikillinen perintö on säilynyt kristallinkirkkaana kaikki nämä vuosikymmenet. Raskaasta poljennostaan ja tiukasta groovestaan tunnettu rumpali on innoittanut lukemattomia nuorempia soittajia: niin Dave Grohl, Phil Collins, Chad Smith, Tommy Lee, Peter Criss, Mike Portnoy, Brad Wilk kuin Dave Lombardokin ovat maininneet Bonzon esikuvakseen, ja eiköhän opetuslapsia löytyisi tuhatmäärin lisää, jos alkaisi kunnon gallupia tehdä.

Mikä Bonhamissa sitten viehättää? Kuuntele alta omin korvin. Youtubesta löytyi kovien rumpusoolojen ja eristettyjen rumpuraitojen lisäksi liki tunnin mittainen kokoelma Bonhamin studiotyöskentelyä, ja erityisesti tuo viimeksi mainittu kannattaa tarkastaa – Zeppelin-rytmikoneen voima tulee parhaiten esille nimenomaan tavallisten komppien myötä kikkailusoolojen sijaan. Ja mikäli haluat vielä lisää analyysiä Bonzon soitannasta, tarkasta vaikka tämä dokkari kaupan päälle. Ramble on!

Artikkelia päivitetty 25.9.2020. Julkaistu alun perin 25.9.2017.