Kollegat ovat huolissaan James Kottakista Kingdom Comen katastrofaalisen esiintymisen jälkeen – ”Hän ei tiedä, millaista vahinkoa tekee itselleen”

Tuff-yhtyeen keulahahmo Stevie Rachelle vertaa Kottakia edesmenneeseen Jani Laneen.
14.6.2022 09:06

Rockyhtye Kingdom Come nousi viikonloppuna otsikoihin esiinnyttyään viime viikolla Sweden Rock -festivaaleilla. Yhtyeen esiintymistä haukuttiin ja kritisoitiin monissa medioissa ja muun muassa Rocknyttin festariraportissa bändin keikkaa kuvailtiin koko Sweden Rock -tapahtuman suurimmaksi munaukseksi. Lokaa niskaansa sai eritoten bändin rumpali James Kottak, josta veteraanitoimittaja Janne Stark muun muassa totesi keikalta ottamansa kuvan saatteeksi: ”En ole ennen nähnyt rumpalin nukahtavan lavalle, mutta James Kottak on kyllä pirun lähellä”.

Kun raportit Kingdom Comen katastrofaalisesta esiintymisestä levisivät tiedotusvälineissä, Kottakin ystävät ja kollegat kommentoivat asiaa some-kanavissaan ja esittivät huolensa pitkään päihdeongelmien kanssa kamppailleen Kottakin terveydentilasta. Esimerkiksi glam metal -yhtye Tuffin keulahahmo ja Metal Sludge -sivuston perustaja Stevie Rachelle vertasi Kottakia Warrant-laulaja Jani Laneen, joka menehtyi 47-vuotiaana alkoholimyrkytykseen vuonna 2011.

”Tämä viimeisin tapaus ja lukuisat aiemmat julkiset känniesiintymiset, joiden vuoksi hän on päässyt TMZ-lehdenkin kanteen, ovat juuri niitä asioita, joita Jani Lane teki elämässään vuosien ajan – kunnes vuodet loppuivat. James Kottak on Jani Lane vuonna 2022. Ja totuus on se, ettei häntä voi auttaa kukaan muu kuin hän itse. On ollut bändejä, vaimo, lapset ja varmasti managereita, muita läheisiä ja ystäviä, jotka ovat yrittäneet, aivan kuten Lanen tapauksessa. Mutta Kottak on yhä hengissä. Vain aika näyttää, pelastaako hän itsensä vai ei”, Rachelle kommentoi.

Rachellen julkaisua kommentoi myös muun muassa Black Star Riders -basisti Robert Crane, joka on soittanut myös muun muassa Rattissa, Lynch Mobissa sekä Vince Neilin taustabändissä.

”Tämä on surullinen tilanne. James on hyvä ihminen. Hän on isä, veli, poika, puoliso ja ystävä. Mutta valitettavasti olet oikeassa. Jamesia ei voi auttaa kukaan muu kuin hän itse ja hänen pitää haluta sitä. Mutta addiktio on saattanut viedä hänet kokonaan, kuten se on vienyt monet muut häntä ennen”, Crane kirjoittaa huolestuneena.

”Hän saattaa olla niin keskellä oman myrskynsä silmää, ettei näe kaaosta ympärillään. Hän ei tiedä, millaista vahinkoa tekee itselleen. Tai ei tiedä ainakaan vielä. Jos yrittäisimme auttaa, kuuntelisiko hän meitä? En tiedä. Toivottavasti tämä tapaus toimii herätyksenä. Emme voi muuta kuin rukoilla hänen puolestaan.”

Vuonna 2016 Kottak sai alkoholiongelmiensa vuoksi potkut Scorpions-yhtyeestä, jossa tämä ehti soittaa 20 vuotta. Scorpions-kitaristi Matthias Jabs kertoi vuonna 2018 antamassaan haastattelussa yhtyeen yrittäneen kaikkensa pitääkseen Kottakin bändissä ja saadakseen tämän raitistumaan, mutta mikään ei auttanut.

”Lähetimme hänet Antigualle [vieroitushoitoon], maksoimme koko hoidon ja teimme muutoinkin kaikkemme, koska olemme todella lojaaleja. Jos paiskit jonkun kanssa töitä melkein 20 vuotta, on todella vaikea sanoa, että ’Okei, sinun on nyt mentävä’. Mieluummin tekisimme juuri päinvastoin, pitäisimme hänet mukana ja yrittäisimme auttaa. Saavutimme kuitenkin pisteen – tai oikeastaan hän saavutti – jossa se ei enää ollut sen arvoista”, Jabs totesi.

Lisää luettavaa