Kun kokaiinissa marinoidut egot lähtevät laukalle: 1980-luvulla Krokus ajautui ongelmiin niin Def Leppardin kuin AC/DC:nkin kanssa

Sveitsin rockylpeys Krokuksella meni lujaa 1980-luvun alussa. Vähän liiankin lujaa. Menestyksen makuun päässeet muusikot nimittäin hullaantuivat rahasta, ihailusta ja joka paikassa tarjolla olleesta nenänvalkaisuaineesta hieman liiankin kanssa.

Hedonistisen hurjastelun seurauksena orkesteri sai muun muassa kenkää Def Leppardin lämmittelijän paikalta vuonna 1983. Yksi syy tähän oli solisti Marc Storacen käytös.

Heti ensimmäisenä iltana Storace rikkoi määräystä pysytellä erossa pääesiintyjän lavarakennelmista. Seuraavalla keikalla mies toisti kaikki Leppard-solisti Joe Elliottin lavaspiikit edelliseltä illalta, jolloin yleisö luuli pääesiintyjän matkivan lämmittelijäänsä. Lopulta Krokuksen managerin Circus-lehdelle esittämät väitteet, joiden mukaan sveitsiläiset pesivät Def Leppardin ilta toisensa jälkeen, katkaisivat kamelin selän.

”Se meni rumaksi, ja kun managerimme löi rumpalia [Rick Allen], saimme luonnollisestikin kenkää rundilta”, basisti Chris von Rohr muistelee Classic Rockin tuoreessa haastattelussa. ”Marcille on vieläkin vaikeaa palata noihin aikoihin, sillä hän tietää itsekin olleensa ääliö.”

Storace myöntää käytöksensä olleen vähintääkin kyseenalaista, mutta nostaa esille myös tuolloisen managerin osuuden jupakan synnyssä. ”Lavalla kielletyt alueet oli merkitty teipillä. Hän kannusti minua rikkomaan sääntöjä: ’Älä kuuntele heitä, kuuntele minua. Olen managerisi.’ Nujakka oli kuin villistä lännestä.”

Storace kertoo kuitenkin tehneensä myöhemmin sovinnon Elliotin kanssa.

”Pyysin anteeksi Joe Elliotilta. Hän halasi minua ja sanoi, että mennyttä mikä mennyttä.”

Krokuksella oli ongelmia jo pari vuotta aiemmin, kun bändiltä kiellettiin esiintyminen Ison-Britannian Monsters of Rock -festivaaleilla. Tarinoiden mukaan tämä tapahtui AC/DC:n toimesta. Yksityiskohdat ovat vähissä, mutta spekulaatioiden mukaan skisma syntyi siitä, kun Storace kieltäytyi koe-esiintymästä aussijätille tämän etsiessä laulajaa vastikään menehtyneen Bon Scottin tilalle.

”Minuun ei oltu suoraan yhteydessä, kyse oli vain molempien bändien yhteiseltä valo- ja äänilafkalta tulleesta kutsusta”, Storace kertoo nyt. ”Olin tyytyväinen siihen, kuinka Krokuksella meni; promoottorit halusivat meidät joka paikkaan, enkä halunnut muuttaa Australiaan. Noihin aikoihin AC/DC oli aikalailla meidän tasollamme ja kun he menettivät Bonin, ajattelin meidän menneen edelle – siis ilman mitään vahingoniloa.”

Von Rohrin mukaan yhtyeiden välillä ei ollut ongelmia, kun molemmat olivat samaan aikaan lontoolaisessa studiossa vuonna 1981.

”Muusikoiden välillä ei ollut mitään jännitteitä – ei ainakaan meidän puoleltamme”, basisti kommentoi. 1980-luvun alun mies puolestaan tiivistää seuraaviin sanoihin:

”Kokaiinia oli saatavilla. Saimme maistaa liikaa menestystä, ja kaikkea oli vain yksinkertaisesti liikaa.”