Artisti: Def Leppard

Def Leppard -keulakuva hehkuttaa suomalaisrokkareita: ”Tässäpä bändi, josta pidän todella, todella paljon”

Def Leppard -solisti Joe Elliott isännöi muiden kiireidensä ohessa viikottaista radioshowta Planet Rockilla, jonka puitteissa mies soittaa rock-musiikkia laidasta laitaan aina vanhoista klassikoista skenen tuoreimpiin tuotoksiin saakka. Sama meininki jatkui myös laulajatähden vuoden 2018 ensimmäisellä soittolistalla, jolta löytyi niin U2:sta, Sex Pistolsia ja The Rolling Stonesia kuin kotimaista Von Hertzen Brothersiakin.

Kitaristit! Ovatko 1980-luvun keskeiset rockriffit jääneet treenaamatta? Ota pikakurssi kasarirockin ihmeelliseen maailmaan

Sitten nostamme esille vaihteen vuoksi hieman soitto-oppia. Guitar World jakoi tätä Robert Bakerin nasevaa videokoulua, ja lähemmällä tarkastelulla se paljastui varsin asialliseksi katsannoksi paitsi muutamaan keskeiseen kitarariffiin myös kasarirockin soittotapaan ylipäätään. Mikäli siis Whitesnaken, Quiet Riotin, Def Leppardin ja Dokkenin kaltaisten bändien musiikki hivelee sisintäsi, katso yläpuolelta, millaisilla kikoilla kitaristit niiden parissa operoivat.

Vakuuttavia debyyttejä ja suunnannäyttöjä – muun muassa nämä levyt julkaistiin 30 vuotta sitten

Kolmekymmentä vuotta sitten Suomessa oli ennätyskovat pakkaset. Kulttuuripiirejä ravisteli Oulun Teatteripäivillä esitetty Jumalan teatteri, jonka jälkipuinti jatkui kuukausia. Amerikoissa puolestaan koettiin eräänlainen korkeakulttuurin huipentuma, kun Kauniit ja rohkeat -sarja alkoi.

Rockin klassikkobiisit, joiden nimet tietävät kaikki – vaan miten ne nyt oikein alkoivatkaan?

On biisejä, jotka ihan kaikki rockmusiikista pitävät tuntevat. Biisejä, joiden kertosäkeitä osaa jokainen laulaa mukana autoradion tahtiin ja jotka riemastuttavat juhlaväkeä yöelämän melskeessä. Mutta nyt testataan yleisön rocktietämyksen seuraavaa tasoa: millä sanoilla nämä kaikkien tuntemat klassikot alkavat?