”Kun tälle tielle on lähtenyt, on kuljettava eteenpäin, syvemmälle ja aina pää edellä” – Rytmihäiriö kertoo suunnitelmistaan

20.4.2023 09:57

Vuonna 1988 ensirääkäisynsä päästänyt metalli/hc-hybridi Rytmihäiriö aktivoituu levytysrintamalla. Yhtyeen kahdeksannen albumin otsikko on Surmacore, ja se julkaistaan 11. elokuuta.

– Kokonaisuus on määrätietoisempi ja voimakkaampi kuin koskaan, ja tämä on meitä määrittävälle Surmacore-nimelle varsin vastaansanomaton peruste, huomauttaa kitaristi Janne Perttilä.

– Surmacorea on soviteltu otsikoksi jo aikaisemminkin, mutta nyt se tuntui sopivan levyn otsikoksi relevantimmin kuin koskaan ennen. Uusi albumi on epäröimätön isku surmacoren ytimestä ja ammentaa kaikesta, mikä on meille ominaisinta tällä hetkellä.

Milloin uuden tulokkaan veistäminen alkoi?

– Materiaalia on periaatteessa ollut työpöydällä jo vuodesta 2018, jolloin ilmestyi edellinen albumi Gambinapsykoosi. Emme tuolloin ottaneet sen kummempia paineita seuraajan aikataulusta, mutta kun pandemia sitten iski, päätimme käyttää luppoajan levyn tekemiseen. Nykyään päivät ja kuukaudet tuntuvat kuitenkin rientävän fastforwardilla, ja viimeistelyyn humahtikin vielä pari vuotta.

Ensimmäinen single Viinamäen Valioliiga on jo kuultavissa. Ruotsalaisguru Dan Swanön (Opeth, Insomnium, Nasum) miksaama biisi hyökkää päälle armotta.

Viinamäen Valioliiga edustaa levyn suoraviivaisempaa laitaa, ja se valikoitui ekaksi lohkaisuksi puolittaisella ja sattumanvaraisella huutoäänestyksellä. Kyseessä on niin sanottu varma tapaus, toteaa kitaristi.

– Julkaisemme kesän aikana muitakin yksittäisiä kappaleita. Kyseessä on win-win-tilanne: bändi saa keikkasettiin tuoretta soitettavaa ja somen nimimerkit uutta nillitettävää.

Löytyykö Surmacorelta myös musiikillisia yllätyksiä?

– Jos tarkoitat ihan uusia jippoja, joita Rytmihäiriöltä ei ole ennen kuultu, niin vastaus on kyllä. Olemme bändinä katkokävelijä, joka ottaa määrätietoisia askelmia, välillä sivuille horjahtaen – mutta taka-askelia emme ota koskaan. Kun tälle tielle on lähtenyt, on kuljettava eteenpäin, syvemmälle ja aina pää edellä.

Rytmihäiriön (Perttilän lisäksi laulaja Unto Helo, basisti Antti Kiiski ja rumpali Jukka ”Kosmo” Kröger) syksyyn on luvassa myös klubikiertue.

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 4/23.

Lisää luettavaa