Kypck rikkoo vuosien hiljaisuuden – venäjäksi laulava yhtye lähettää idän suuntaan kipakoita terveisiä

16.6.2023 08:37

Kypck-yhtyeen taival kävi viime vuoden helmikuussa huomattavasti aiempaa vaikeammaksi. Kun Venäjä aloitti raa’an hyökkäyssotansa Ukrainassa, suhteet itänaapuriin valahtivat saman tien pakkasen puolelle ja Sami Lopakan luotsaaman yhtyeen elintila kävi kovin pieneksi. Venäjäksi kappaleensa esittävä orkesteri on tehnyt aikaisemmin pitkiä kiertueita Venäjällä, mutta nyt kaikki tämä on historiaa.

Bändi ei kuitenkaan ole ripustanut hanskoja naulaan, vaan viidettä levyä on työstetty pikkuhiljaa. Prestupleniya protiv chelovechestva -niminen albumi julkaistaan elokuussa, ja tuotoksen ensimmäinen single Kreshchenie v Novosibirske tuli kuultavaksi tänään. Kuuntele kappale yläpuolelta.

Kypckin mielipide Venäjän viimeaikaisista toimista ei jää epäselväksi. Tulevan levyn nimikin on suomeksi ”rikokset ihmisyyttä vastaan”.

”Näitä biisejä on hiottu ja muhittu pitkään, läpi erikoisten aikojen. Viimeisimpänä turbulenssina iski Venäjän invaasio Ukrainaan ja sota, millä on tietysti vaikutuksensa meidänkin tekemisiin, niin nykyisiin kuin tuleviin. Levyn kansitaide on kokonaisuudessaan koottu Ukrainan kansalaisten sekä kansainvälisten sotareportterien ottamista kuvista, ja kyllähän levyn myötä ajankohtaisia terveisiä itään lähtee muutenkin”, Lopakka kertoo.

”Sodan rytinässä bändikin jäi tällaisena kulttuurisena erikoistapauksena ikään kuin jyrän alle. Se tässä on kuitenkin koko ajan mielessä, että meidän huolet on hyvin pieniä – samaan aikaan muutama tuhat kilometriä etelämpänä siviiliväestökin on tulen alla.”

Lopakan mukaan tulevan levyn biisimateriaali on hitusen verran ripeämpää kuin aikaisemmilla albumeilla. Yhtyeen oleelliset elementit eli ”raskaus, haikeus ja ruoste” ovat kuitenkin edelleen läsnä.

”Bändi on erittäin tyytyväinen lopputulokseen, biisit ovat kestäneet läpi vuosien hiomisen ja rusikoinnin. Minusta tämä saattaa olla jopa koko katalogimme vahvin kiekko”, Lopakka sanoo.

Prestupleniya protiv chelovechestva -albumin kappaleet:
1. Ty isportil vse (You Ruined Everything)
2. Kreshchenie v Novosibirske (Epiphany in Novosibirsk)
3. Na poslednem prichale (On The Last Pier)
4. Krasnye pyatna (Red Stains)
5. Ya teper nenavizhu svet (Now I Hate The Light)
6. Chernyi bal (Dark Party)
7. Prostoi rasskaz / Ya sam soboyu (A Simple Tale / All By Myself)
8. Zamerlo more mechty (The Sea Of Dreams Has Frozen)
9. Korablestroitelei (Shipbuilders’ Street)
10. Poet (The Poet)
11. Zhnets (Reaper)

Lisää luettavaa