Kyyrian paluu oli ja meni, mitä seuraavaksi? Mikael Vehkaoja siirtyy aivan erilaisen musiikin pariin

21.8.2023 13:06

1990-luvun kulttibändi Kyyria palasi tänä vuonna estradeille vielä hetkeksi aikaa. Ville Tuomen, Niclas Etelävuoren, Santeri Kallion, Mika ”Kaasu” Karppisen ja Mikael Vehkaojan esiintyi festareilla ja klubeilla läpi kesän, ja urakka saatettiin päätökseen kahdella Tavastian-keikalla viime viikolla. Se saattoi sitten olla sitä myöten siinä: yhtye mainitsi aiemmin Timo Isoahon toimittamassa haastattelussa, että Tavastian-veto olisi Kyyrian viimeinen keikka koskaan.

Siispä mitä seuraavaksi? Kitaristi Vehkaoja ainakin keskittyy nyt Hittawanin-yhtyeeseensä, joka edustaakin aivan eri musiikkityyliä kuin metallin piirissä operoinut Kyyria: bändi kappaleet ovat saaneet vaikutteita arabimusiikista, kansanrunoudesta ja elektronisista soundimaailmoista.

“Silloinkin kun tehtiin metallia, pyrimme tekemään musiikkia, joka pakenee kategorioita ja olimme avoimia erilaisille jutuille. Ehkä itselle tuli Kyyrian hajottua 1990-luvun lopulla vaihe, jossa mietin, mikä kitara minulle on”, Vehkaoja kertoo tiedotteessa.

“Ymmärsin, että kitarakin on oikeastaan vain yksi tarinan lenkki. Arabimaailmasta tulevat soittimet, kuten Persiasta Turkin kautta kulkeutunut saz, ovat matkanneet länteen ja niitä on modattu. Pyöreät kaikukopat on sahattu litteiksi sopimaan länsimaiseen lonkkaan ja kaulalta on poistettu nuotteja, kun on siirrytty 12-säveljärjestelmään. Kitara on tällaisen ison muutoksen lopputulos”

Hittawanin on julkaissut tähän mennessä kaksi singleä. Kolmas single Hällö julkaistaan 25. elokuuta. Sanoitukset ravistelevat Kalevalan myyttejä ja pyrkivät tanssittamaan yleisöä.

“Jos Kyyrian kanssa heilutettiin päätä, niin nyt heiluu perse. Näin ihmisestä tulee kokonainen. Perseen heilutus on se ydin kaikessa, mitä Hittawanin tekee”, Vehkaoja sanoo.

Hittawanin löytyy Facebookista täältä näin.

Lisää luettavaa