Led Zeppelin lavalla vuonna 1979 – väsyneen dinosauruksen löntystelyä vai uljas rockspektaakkeli?

Robert Plant Knebworthissa vuonna 1979.
AOP

Jälleen löytyy Youtuben kätköistä mielenkiintoisia asioita. Guitar Player nosti esille Led Zeppelinin pahamaineiset keikat vuoden 1979 Knebworth-festareilla. Nämä olivat Zeppelinin viimeiset esiintymiset Isossa-Britanniassa, ja ne jättivät monille paikalla olleille ikävän kaiun korviin.

Zeppelin oli tuolloin jokseenkin heikoissa kantimissa. Kaksi keikkaa Knebworthissa sekä muutama niitä varten tehty lämmittelykekka Kööpenhaminassa olivat yhtyeen ensimmäiset show’t sen jälkeen, kun Robert Plantin viisivuotias poika oli kuollut vuonna 1977. Yhtyeen tulevaisuus oli näyttänyt tämän tragedian jälkeen epäselvältä, ja lisäksi musiikkitrendit kääntyivät nopeasti stadionrockista kohti punk-estetiikkaa. Zeppelin tuntui monista nuorista kuulijoista menneen talven lumilta.

Yhtyeen manageri Peter Grant halusi palauttaa bändin musiikkimaailman huipulle rytinällä, joten Knebworthin-keikoille ladattiin paljon odotuksia. Lopputulos ei kohonnut odotusten tasolle, ja nämä brittikeikat jäivät historiankirjoihin laimeana osana Zeppelinin uran loppusuoraa. Seuraavana keväänä John Bonhan kuoli, ja se oli viimeinen naula tämän yhtyeen arkkuun.

Toinen Knebworthin-keikoista on katsottavissa alapuolella, joten nyt voit katsoa omin silmin siitä, oliko jättimäisen festarikeikan anti niin heikkoa kuin huhut kertovat. Konsertin settilista löytyy Youtubesta videon alapuolelta. Mielenkiintoista historian siipien havinaa tämä ainakin on!