Lemmyn tyly kuitti, ärsyyntynyt Freddie Mercury, Vince Neil autokyytiä tarjoamassa… – Europe-laulaja muistelee erikoisia kohtaamisia maailmantähtien kanssa

Sami Turunen

Joey Tempest muistaa saaneensa vinkkejä myös Abban biisintekijöiltä, mutta toimineensa täysin päinvastaisesti.

Classic Rock on jakanut netissä vanhan haastattelun, jossa The Final Countdown -megahitillä koko maailman tietoisuuteen 1980-luvun puolivälissä ponnahtaneen ruotsalaisen Europe-yhtyeen nokkamies Joey Tempest muisteli hauskoja tai muuten vaan erikoisia kohtaamisia maailmanluokan megatähtien kanssa, joita hänelle ja bändille on vuosien varrella sattunut. Tempestillä on jäänyt erityisen hyvin mieleen muun muassa ensitapaaminen Motörheadin ikonisen Lemmy Kilmisterin kanssa.

”Minä ja pari tyyppiä bändistämme kohtasimme hänet hänen toisessa kodissaan (Los Angelesin Sunset Stripillä sijaitsevassa) Rainbow-baarissa. Siellä hän pelasi flipperiä, kuten aina. Joku meistä esittäytyi: ’Hei, me olemme rockbändi Europesta’, johon Lemmy vastasi nostamatta edes katsettaan pelikoneesta, että: ’Europe ei ole rockbändi’. Miten cool vastaus, menimme sanattomiksi! Mutta nauroimme sille ja tulimme hyvin juttuun. Muutama viikko myöhemmin saimme maksettua potut pottuina, kun Kerrang!-lehti kirjoitti kuuluisan keikkaraportin jossa he sanoivat, että soitimme kovaäänisemmin kuin Motörhead”, Tempest nauraa.

Sen sijaan kohtaaminen Queen-laulaja Freddie Mercuryn kanssa ei Tempestin mukaan mennyt ihan yhtä suotuisissa merkeissä.

”Pahoin pelkään, että saimme Freddien suuttumaan. Olimme äänittämässä Out Of This World -levyä (1988) Townhouse-studiolla Lontoossa tuottaja Ron Nevisonin kanssa ja teimme soundcheckiä Ian Hauglandin rummuilla. Yhtäkkiä tämä hahmo, hivenen punertavine kasvoineen ilmestyi jostain ja tokaisi: ’Oletteko ihan tosissanne’. Emme olleet laittaneet ovea kunnolla kiinni ja Freddie oli viereisessä huoneessa yrittämässä äänittää jotain oopperamusiikkia. ’Teidän rumpumme vuotaa suoraan meidän miksauspöytään. Voisitteko ystävällisesti pitää hieman pienempää mekkalaa’, hän totesi hyvin yläluokkaisella ja kaunopuheisella, mutta selvästi ärsyyntyneellä tavalla.”

Mieleen on jäänyt myös kohtaaminen Mötley Crüen Tommy Leen ja Vince Neilin kanssa. Kaksikko tuli tapaamaan Europea takahuoneeseen bändin ollessa San Franciscossa keikalla Final Countdown -kiertueen aikoihin. Tempest sanoo pitäneensä Leestä ja Neilistä kovasti, vaikkakin laulajan heitto särähtikin hieman ikävästi heidän korvissaan ja mielissään.

”Yhtäkkiä Vince tokaisi, että ’Hei, seuraavan kerran kun tulette kaupunkiin, niin minä voin näyttää teille mestoja autollani’. Tämä tapahtui siis vuosi sen onnettomuuden jälkeen (jossa Neil kolaroi humalapäissään ja kyydissä ollut Hanoi Rocksin Razzle menehtyi, toim.huom.). Olimme vain, että ööö… Joo, kiitos vaan”, Tempest muistelee.

Kaikkein kovimpaan kastiin Tempest nostaa tapaamisen Abban Björn Ulvaeuksen ja Benny Anderssonin kanssa, joka tapahtui hieman ennen The Final Countdownin läpimurtoa.

”Kun niin menestyneet biisintekijät antavat sinulle neuvoja, niitä kannattaa kuunnella, vai mitä? Haha, Europe ei niin tehnyt!” Tempest naurahtaa.

”Heidän mukaan oli ensisijaisen tärkeää viettää studiossa ja äänitysprosessissa niin paljon aikaa kuin mahdollista – heidän levynsähän ovat mestariteoksia – eikä turhaan viettää niin paljon aikaa tien päällä. Mutta koska me olemme Europe, otimme neuvosta vaarin tekemällä juuri päin vastoin. Seuraavat kolme vuotta vietimmekin pääasiassa kiertueella.”

Koko mielenkiintoinen artikkeli on luettavissa täällä.