Machine Headiä syytetään Devin Townsendin riffin plagioinnista – Townsend vastaa paljastamalla mistä itse nappasi kappaleen kertosäkeen

24.11.2017 22:31

Groove metal -jyrä Machine Head julkaisi viime viikolla Beyond The Pale -kappaleen tulevalta Catharsis-albumiltaan. Singlelohkaisun aloittava riffi herätti tuoreeltaan plagiaattisyytöksiä metallifanien keskuudessa.

Tarkkakorvaisten riffipoliisien mielestä Machine Headin uutukainen muistuttaa äärimmäisen paljon Devin Townsendin Strapping Young Lad -yhtyeen Love?-kappaleen riffiä. Kuinka paljon? Kuuntele ja totea itse! (Juttu jatkuu videoiden jälkeen)

Machine Head vuonna 2017:

Strapping Young Lad vuonna 2006:

Kuten Soundin verkkosivuillakin nähdyistä lukuisista plagiaattisyytösuutisista voisi uskoa, olisi moni muusikko todennäköisesti lähtenyt haastamaan Machine Headia käräjille näin samankaltaisen biisin tapauksessa. Mutta ei Devin, sillä hän on toista maata. Townsend otti asiaan kantaa Twitterissä omaan, tyyneen tyyliinsä:

– Ihmiset kyselevät minulta riffien samankaltaisuudesta: minulla ei oikeastaan ole siitä mielipidettä. Olen kirjoittanut koko urani ajan riffejä, jotka kuulostavat joltakin muulta, Townsend kirjoittaa.

Townsend paljastaa käyttäneensä kokonaisia teemoja muista albumeista, elokuvista tai soundtrackeista. Hänen mukaansa taide on tekijänsä ”kokemuksien kollaasi”, johon he nappaavat osia ja kokoavat jotain uutta.

– Tässä on paras juttu Machinen Headin uuden kappaleen vertailussa Loveen. Kopioin periaatteessa koko Strapping Young Ladin kertosäkeen tästä biisistä, Townsend paljastaa.

Machine Headin keulakuva Robb Flynn kiitteli Townsendin rentoutta asiasta omalla Twitter-tilillään ja muistutti mitä hänen edesmennyt ystävänsä Dimebag Darrell totesi riffivarkauksista.

– Riffipoliisi pysäytti minut, sain 300 dollarin rikkeen tuosta!! Niin kuin Dime bag [sic] aina tapasi sanoa minulle: ”me olemme kaikki vain jakamassa riffejä”, Flynn vitsailee twiitissään.

Flynn kertoi myöhemmin myös arvostavansa Townsendiä suuresti superlahjakkaana muusikkona ja uskomattomana tuottajana. Hän kuitenkin myöntää, että riffit ovat lähes identtisiä.

– Ja samalla kun myönnän, että varastin riffin sinulta… Se oli vain iloinen vahinko.

Machine Headin ja Devin Townsendin riffilainaepäilyistä uutisoi MetalSucks-blogi.

Lisää luettavaa