Manageri pisti 1970-luvulla ZZ Topille juomarajoituksen – neuvokas yhtye selvitti ongelman tyylikkäästi

AOP

Tässäpä erinpmaista ongelmanratkaisukykyä ZZ Topin malliin. Ultimate Classic Rock kertoo tarinan kaukaa 1970-luvun alkuhämäristä, kun nuori tulokasyhtye nimeltä ZZ Top oli saanut elämänsä tilaisuuden esittäytyä suurelle yleisölle: bändi oli pestattu Rolling Stonesin lämmittelijäksi brittijätin kolmelle Hawaijin-keikalle. Tämä ymmärrettiin tuhannen taalan tilaisuudeksi päästä uralla eteenpäin, joten manageri Bill Ham halusi bändin suhtautuvan tilanteeseen vakavasti.

Orkesteri matkasi Hawaijin lämpöön jo pari viikkoa etuajassa, ja Ham toivoi, että muusikot olisivat käyttäneet aikansa treenaamiseen. Soittomiehiä kiinnosti kuitenkin enemmän viettää aikaa klubeilla ja hiekkarannoilla. Niinpä manageri laittoi kovat piippuun.

”Ensimmäisen illan jälkeen Bill tuli juttelemaan minun ja Frankin kanssa. Hän sanoi, että olimme jo saaneet aikaiseksi sievoisen laskun baarissa ja meidän pitäisi hiljentää tahtia”, Dusty Hill muisteli myöhemmin.

Manageri määräsi, että yhtye sai nauttia kaksi drinkkiä per ilta. Tämä muodosti juhlimisintoisille soittajille pienimuotoisen ongelman, johon kuitenkin löytyi näppärä ratkaisu.

”Dusty ja minä saimme kuulla, että paikallisilla klubeilla myytiin chimp in orbit -nimistä drinkkiä”, Frank Beard muisteli Little Ol’ Band from Texas -dokumentissa. Drinkki ei ollutkaan mikä tahansa lasillinen, vaan niin iso saavillinen värikästä alkoholijuomaa, että se piti sijoittaa pöydän sijaan lattialle. Tästä nestettä sitten nautittiin erikoispitkän pillin avulla.

Yhtye teki työtä käskettyä ja pysyi kahden drinkin päivätahdissa – tai kahden ämpärin päivätahti voisi olla osuvampi termi. Kun Ham myöhemmin näki, mitä bändi puuhasi, hän poistui baarista sanomatta sanaakaan.

Ilmeisesti konflikti ei aiheuttanut bändin ja managerin välille suurempaa kärhämää, sillä Ham toimi ZZ Topin managerina aina 1990-luvun loppuun saakka. Hän kuoli vuonna 2016 79-vuotiaana.