”Martin oli mentori, joka muutti tapaani laulaa” – Bruce Dickinson muisti Iron Maidenin edesmennyttä luottotuottajaa

Iron Maidenin luottotuottaja nähtiin myös bändin Holy Smoke -kappaleen musiikkivideolla.

Myös Steve Harris ja Rod Smallwood kirjoittivat pienet muistokirjoitukset Martin Birchille.

Vaikuttavan cv:n omannut, lukuisia rockin klassikkoalbumeja 70- ja 80-luvulla tuottanut Martin Birch nukkui pois 71-vuotiaana. Muun muassa Deep Purplen, Whitesnaken ja Black Sabbathin levyillä ääniteknikon ja/tai tuottajan ominaisuudessa toimineesta Birchistä tuli 80-luvulla Iron Maidenin luottotuottaja, joka tuotti kaikki hevijätin albumit aina kakkoslevy Killersistä (1981) Fear Of The Darkiin (1992) saakka.

Kun suru-uutinen Birchin kuolemasta tavoitti Iron Maiden -leirin, julkaisivat nokkamies Bruce Dickinson, basisti Steve Harris sekä bändin pitkäaikainen manageri Rod Smallwood pienet muistokirjoitukset tuottajalegendalle.

”Minulle Martin oli mentori, joka muutti tapaani laulaa: hän oli psykoterapeutti ja – kuten hän itse tapasi sanoa – jonglööri, joka pystyi peilaamaan täydellisesti sitä, mitä bändi oikeasti oli. Se oli hänen erityislahjansa tuottajana. Hän ei ollut mikään nukkemestari, hän ei manipuloinut bändin soundia – hän vain heijasti sitä parhaalla mahdollisella tavalla”, Dickinson kirjoittaa

”Sen lisäksi hän oli mahtava, lämmin ja hauska ihminen. Martin ja minä jaoimme myös intohimon kamppailulajeihin – hänellä se oli karate ja minulla miekkailu, mikä oli meille yksi side lisää. Olen todella surullinen kuullessani nämä uutiset, on käsittämätöntä, että mies, joka oli niin täynnä elämää, nukkui pois niin nuorena.”

Harris lisää, että Birch ei ollut pelkkä tuottaja vaan hoiti itse myös ääniteknikon hommat, minkä vuoksi Birch oli aina täysillä sisällä jokaisessa levyssä.

”Hän oli todella loistava motivoimaan ihmisiä ja hän pystyi aina saamaan soittajan antamaan parastaan. Lisäksi hän oli todella kiltti mies, jolla oli loistava huumorintaju, minkä vuoksi hänen kanssaan oli helppo työskennellä. Kaikki tulivat hänen kanssaan hyvin toimeen ja koko bändi on surun murtama tämän uutisen johdosta”, Harris toteaa.

”Hän oli loistava tyyppi, joka kunnioitti bändiä yhtä paljon kuin bändi häntä. Hän ei koskaan pettänyt meitä studiossa. Todellinen herrasmies, jota tullaan kaipaamaan todella paljon Maidenin perheessä”, manageri Rod Smallwood lisää.

RIP Martin Birch (1948 – 2020)A man of many nicknames… and simply one of the greatest people we have ever worked…

Julkaissut Iron Maiden Maanantaina 10. elokuuta 2020