Massive Attack ryhtyi konkreettisiin toimiin hiilijalanjälkeään pienentääkseen – Lähtee Euroopan-kiertueelle junalla

"Me muusikot olemme saaneet nauttia elämäntavasta, joka tuottaa paljon päästöjä", kommentoi Robert ”3D” Del Naja.
2.1.2020 14:56

Ilmastonmuutosasiat puhuttavat ja huolettavat syystäkin monia. Moni maailmaa kiertävä muusikkokin on joutunut pohtimaan asiaa ja omia toimintatapojaan, sillä varsinkin maasta toiseen lentokoneilla liikkuvien artistien hiilijalanjälki on varsin korkea. Siksi muun muassa triphop-legenda Massive Attack on päättänyt lähteä Euroopan-kiertueelle junilla matkustaen.

Yhtye päätti luopua lentämisestä sen jälkeen, kun sen kiertueiden aiheuttamia päästöjä ja vaikutuksia tutkittiin neljän vuoden ajan Machesterin yliopiston tutkimusta varten. Tutkimuksessa selvitetään musiikkiteollisuuden vaikutusta ympäristöön.

”Me muusikot olemme saaneet nauttia elämäntavasta, joka tuottaa paljon päästöjä. Mutta yhteiskunta on elänyt fossiilisten polttoaineiden varassa niin pitkään ettei meillä ole juuri ollut vaihtoehtoa. Haaste on paitsi tehdä henkilökohtaisia uhrauksia, myös vaatia systeemiä tekemään vaadittavat muutokset”, kommentoi yhtyeen perustajajäsen Robert ”3D” Del Naja BBC:lle.

Lentokoneiden vaihtaminen junaan ei ole bändin ainoa ekoteko, vaan se on osoittanut myös tukevansa Elokapina-kansalaisliikettä (Extinction Rebellion) ja myös esiintynyt liikkeen järjestämissä protesteissa Lontoossa.

”Olemme myös puhuneet kiertueiden lopettamisesta kokonaan, joka on sekin tärkeä ja huomioonotettava vaihtoehto. Mutta todellisuudessa suuren kansainvälisen joukon artisteja tulisi lopettaa kiertäminen jotta saavutettaisiin haluttu vaikutus. Ja kun puhutaan isosta alasta, jossa on satoja esiintyjiä, näin ei tule tapahtumaan. Yksipuoliset teot olisivat turhia, ellei koko ala toimi yhdessä ja luodakseen kokonaisen systeemin muutosta ei ole muuta vaihtoehtoa kuin kollektiivinen toiminta”, Del Naja kirjoitti taannoin Guardian-lehdessä julkaistussa kolumnissa.

Lisää luettavaa