Mayhem-basistilta kylmäävä paljastus: oli itse aikeissa tappaa Varg Vikernesin murhaaman kitaristin

Metallimaailman yksi pahamaineisimmista tapahtumasarjoista sai alkunsa, kun Dead-nimellä tunnettu Mayhem-solisti Per Yngve Ohlin tappoi itsensä 8. huhtikuuta 1991. Yhtyeen kitaristi Øystein ”Euronymous” Aarseth löysi ruumiin ensimmäisenä ja otti siitä kuvia, joita käytettiin myöhemmin Mayhemin live bootleg-kokoelma Dawn of the Black Heartsin kannessa.

Reilut kaksi vuotta myöhemmin Mayhemin basistiksi palkattu, sittemmin erityisesti yhden miehen black metal -projekti Burzumista tuttu Varg Vikernes murhasi Aarsethin. Nyt Mayhem-basisti Jørn ’Necrobutcher’ Stubberud paljastaa, että suunnitteli tismalleen saman surmatyön suorittamista. Vikernes vain yksinkertaisesti ehti hänen mukaansa toimia ensin.

”Kaverimme Per Ohlin päätti riistää oman henkensä. Olin sen takia hyvin surullinen pitkän aikaa”, Stubberud sanoo Consequence of Soundin Heavy Consequence -ohjelmassa. ”Tunnen itse asiassa edelleen surua tapahtuneesta. Ensimmäinen vuosi oli erityisen paha, varsinkin kun ystäväni Euronymous otti vittu kuvia hänen ruumiistaan.”

”Se ei mitenkään auttanut suruprosessissa”, mies jatkaa. ”Minusta tuntui, että minun piti tappaa se Øystein ’Euronymous’ -selkäänpuukottaja. Paha karma on kuitenkin hassu juttu. Hän soitti selkäni takana Vikernesille ja sai hänet soittamaan bassoa levylle… se oli luullakseni pahaa karmaa, kun tiedämme, kuinka hänelle sitten kävikään.”

Tässä vaiheessa Stubberud siirtyy paljastuslinjalle.

”Okei, voin kertoa tämän nyt, sillä olen pitänyt tätä sisälläni monta vuotta, mutta olin itse matkalla tappamaan hänet”, Stubberud sanoo. ”Kun se sitten tapahtui ja luin asiasta aamun lehdestä, ajattelin, että ’Voi vittu, minun täytyy mennä kämpilleni ja piilottaa kaikki aseeni ja huumeeni, sillä he tulevat tutkimaan kämppäni koska olen jotakuinkin ykkösepäilty.”

”Enpä tiennyt silloin, että Norjan poliisi tiesi, että Count Grishnackh [Vikernes] oli myös menossa tappamaan hänet. He kuuntelivat hänen puhelintaan ja hän puhui suunnitelmistaan ennen Bergeniin menoa, joten kytät tiesivät hänen olevan tulossa ja varmaankin ajattelivat, että ’Emme saaneet tätä jätkää nalkkiin kirkkojen poltoista, joten napataan hänet murhasta ja hankkiudutaan samalla tästä oslolaisesta kaverista eroon.’ Niin siinä pitkälti tapahtui.”

Voit katsoa Stubberudin haastattelun yltä.

Mayhemin kuudes studioalbumi Daemon ilmestyy 25. lokakuuta.