”Menetin tässä apurahat ja monta fania, mutta vitut siitä” – Kauko Röyhkä jatkaa #metoo- ja Louhimies-aiheiden kommentointia

Olga Välimaa

Kauko Röyhkä julkaisi eilen Facebook-tilillään parikin viestiä, jotka saivat suuren osan yleisöstä takajaloilleen. Aku Louhimiehen A-Studio-esiintymistä sekä ohjaajaan tällä viikolla liitettyä kohua seurannut muusikko päivitteli, miten Louhimiehen kohtelu muistuttaa hänestä ”julkista ruoskimista, jota harrastettiin keskiaikana”. Louhimiestä syytetään elokuviensa naisnäyttelijöiden huonosta kohtelusta.

Röyhkän viestit ovat keränneet runsaasti huomiota, ja mies jatkoikin tänään aiheen parissa. Aiemmin päivällä julkaistussa viestissä Röyhkä kehui kirjailija Lena Anderssonin haastattelua Helsingin Sanomissa – Andersson esitti haastattelussa kritiikkiä #metoo-liikehdintää kohtaan. Samassa viestissä Röyhkä julisti inhoavansa ”Trumpin ja Putinin tyylistä sovinismia” ja pitävänsä Harvey Weinsteiniä ”kammottavana törkymöykkynä”.

Röyhkää kohtaan osoitettu kritiikki kuitenkin jatkui, ja hetki sitten julkaistussa viimeisimmässä viestissä on jo uhmakkaampi sävy. Röyhkä huomauttaa, että kirjailijoiden tehtävä on herättää keskustelua ja sanoa mielipiteensä silloinkin, kun se ei ole yleisen ajattelutavan mukainen. Vaikenemista hän pitää pelkuruutena.

”Tiesin saavani paskaa niskaani kun kirjoitin Louhimiehestä. Olen varmaan vanhanaikainen ja ajan kelkasta tipahtanut kun uskon vielä rehelliseen kirjailijantyöhön”, Röyhkä kirjoittaa.

”Se merkitsee sitä, että kirjalija kertoo mielipiteensä vaikka se olisi vallitsevan muodin vastainen. Lena Andersson teki juuri näin, ja päätin seurata hänen esimerkkiään. Keskustelun herättäminen on yksi kirjailijan tehtävistä. Monet vaikenevat ja se on viisasta uran kannalta, mutta samalla myös pelkuruutta. Menetin tässä apurahat ja monta fania, mutta vitut siitä. Siivoan mieluummin vessoja kuin alan nöyristelemään ketään.”

Lue Röyhkän viesti alempaa. Helsingin yliopiston projektitutkija Minja Koskelan vastineen Röyhkä viesteille voi puolestaan lukea esimerkiksi täällä.

EDIT 14:56: Lisätty linkki Koskelan Facebook-viestiin.