Metallican Robert Trujillo: …And Justice For Allin bassokuvioiden opettelu ollut suurin haaste – ”Turvauduin nuottikirjoihin”

9.11.2016 10:49

Metallican vuonna 1988 julkaistu …And Justice For All sai lähes heti ilmestyttyään kritiikkiä miksauksestaan ja erityisesti siitä, että hiljattain bändiin liittyneen Jason Newstedin basso on käytännössä häivytetty kuulokuvasta kokonaan.

Yhtyeen nykyinen basisti Robert Trujillo kertookin Rolling Stone Australia -lehdessä …And Justice For Allin kappaleiden opettelun olleen yksi suurimmista haasteista, joita hän on bändissä ollessaan kohdannut. Korvakuulolta opettelu kun ei kyseisen levyn kohdalla oikein onnistu juuri edellä mainitusta syystä.

– Lisäksi sen levyn kappaleet ovat sovitukseltaan ja rakenteeltaan monimutkaisia. Kun liityin bändiin, levyjen masternauhoja ei saanut mistään. Nykyään lähes minkä tahansa bändin minkä tahansa levyn masternauhat löytyvät netistä, mutta silloin se ei ollut mahdollista. Joten basistille Justice-levy on avointa maastoa. Ainahan voi soittaa samaa kuin kitara, mutta sitten kuuntelin ja katsoin mitä Jason teki livenä, Trujillo toteaa.

–  Frayed Ends Of Sanity oli yksi kappaleista, jonka todella halusin soittaa ja ehdotin sitä muille vuosien ajan. Aloin treenata kappaletta heti, kun minut otettiin bändiin, sillä tiesin, että kun joku kaunis päivä sen soitamme, sen opettelemiseen ei riitä viikko. Tein siis kotiläksyni hyvin ja haudoin kappaletta päässäni vuosia.

Trujillon toive toteutuikin vuonna 2014, kun Metallica lähti By Request -kiertueelle, jonka settilista koottiin yleisöäänestyksen perusteella. Metallica soitti Frayed Ends Of Sanityn livenä ensimmäistä kertaa kokonaisuudessaan Helsingin Sonispheressä. Vuosien harjoittelu ei siis mennyt hukkaan.

Pelkkään kuulo- ja näköhavaintoon ei Trujillonkaan opetteleminen rajoitu vaan avuksi otettiin monille aloitteleville kotimuusikoille tutut kirjat.

– Turvauduin nuottikirjoihin. Niiden tabulatuureista oli suuri apu, kun liityin bändiin. Myös Kirk [Hammett] käyttää tabulatuurikirjoja muistin virkistämiseksi. ”Näytäpä niitä tabeja, minun pitää opetella Dyer’s Even kitarasoolo taas!” Trujillo naurahtaa.

 

Lisää luettavaa