Metallifestivaali Wacken Open Air kiristää turvatoimia viime aikojen tapahtumien vuoksi – Reput ja laukut kielletty

WOA 2015
Ingrid Silvasi/Wacken Open Air

Maailman suurin metallifestivaali, Saksassa järjestettävä Wacken Open Air kokoaa tänäkin vuonna noin 85 000 raskaan musiikin ystävää yhteen elokuun ensimmäisellä viikolla.

Vuodesta 1990 asti järjestetty festivaali on kiristänyt jo ennestään tiukkoja turvatoimiaan Euroopan turvallisuustilanteen ja viime aikoina sattuneiden tapahtumien vuoksi. Viimeisin niitti oli viime viikolla Saksassa sattunut pommi-isku, joka tapahtui Ansbach Open -festivaalin läheisyydessä.

– Viimeisimmässä turvallisuuspalaverissa päätimme kieltää reppujen, laukkujen ja kaikenlaisten pussien tuomisen festivaalialueelle. Tähän päädyttiin, jotta turvatarkastukset porteilla sujuisivat nopeammin. Reppujen ja laukkujen tutkiminen vie paljon aikaa, joten on helpompaa ja kaikille turvallisempaa kieltää ne kokonaan, Wacken Openin organisaattori ja perustaja Thomas Jensen kertoo Deutsche Wellille.

– Vaikka Wackenin ideologiaan kuuluu vapaus nauttia ja juhlia metallimusiikista yhdessä ympäri maailmaa saapuvien ihmisten kanssa, on turvallisuus kaikkein tärkeintä.

Belgialaisen Rock Werchterin päällysmies Yo Van Saet kertoi puolestaan Billboardille Rock Werchterin sekä muutaman muun belgialaisen festivaalin hankkineen porteille sijoitettavia metallinpaljastimia. Muun muassa Pukkelpop ja Tomorrowland lukeutuvat näiden 50 erikoisportin hankkijoihin.

– Niitä voisi verrata lentoasemien turvatarkastuksiin, Van Saet totesi.

Wackenissa esiintyvän Testamentin kitaristi Alex Skolnick kertoi Billboardille, ettei ole huolissaan bändinsä tai fanien turvallisuudesta. Vaikka Wacken onkin tunnettu brändi ja iso tapahtuma, ovat festivaalit kitaristin mukaan yleisesti ottaen klubikeikkoja turvallisempia.

– Sisäänpääsyä valvotaan tarkemmin ja joka puolella on järjestyksenvalvojia. Ja vaikka Pariisin Bataclan ja Orlandon Pulse-yökerho ovatkin vielä mielessä, terrori-iskun todennäköisyys tuntuu hyvin pieneltä. Kenties se on toiveajattelua tai asioiden kiistämistä, mutta näin haluan ajatella, Skolnick sanoo.