Mike Portnoy muisti Neil Peartia kaivamalla arkistojen kätköistä Dream Theaterin todella harvinaisen Rush-coverin – katso video

https://www.youtube.com/watch?v=lOIxVrwqllA

Rush oli merkittävä esikuva Dream Theaterille.

Viime viikolla menehtynyt Rush-rumpali Neil Peart oli yhtyeineen merkittävä esikuva monille tuleville sukupolville. Rush oli muun muassa progemetallisuuruus Dream Theaterin suurimpia vaikuttajia ja yhtyeen perustajajäsen Mike Portnoy oli myös Peartin läheinen ystävä.

Muistaakseen edesmennyttä mentoriaan ja ystäväänsä, Portnoy kaiveli arkistojensa kätköjä ja latasi Youtube-kanavalleen livetaltioinnin Dream Theaterin keikalta vuodelta 2003, jolloin nämä soittivat todella harvinaisen Rush-coverin. Yhtye tarttui tuolloin nimittäin vuoden 1975 Caress Of Steel -levyn lähes 13-minuuttisen The Necromancer -eepokseen.

”Kaikki ne vuodet, jolloin olin Dream Theaterissa, minä vastasin keikkojen settilistoista ja heitin mukaan aina tasaisin väliajoin Rush-covereita. Siitä tuli perinne meidän Toronton-keikoillamme, jossa soitimme vuosien varrella muun muassa Jacob’s Ladderia, A Passage To Bangkokia ja The Camera Eyeta. Myös Different Strings, Tears, 2112:n Grand Finale, By-Tor And The Snow Dog, The Analog Kid, La Villa Strangiato sekä pätkiä Working Manista tuli soitettua vuosien varrella”, Dream Theaterissa vuosina 1985-2010 vaikuttanut Portnoy kirjoittaa videon saatteeksi.

”Mutta kesällä 2003, kun esiinnyimme New Yorkin Jones Beach -amfiteatterissa, päätin heittää settiin todellisen helmen Rushin syvimmästä päästä. Myöhemmin samana jouluna jaoin kyseisen videon kaikille joululahjana. Nyt Neilin poismenon myötä on mielestäni sopiva hetki jakaa tämä DT-harvinaisuus uudelleen ja kunnioittaa suurinta vaikuttajaamme ja kaatunutta sankariamme.”

Portnoy kertoi tuoreessa Trunk Nationin haastattelussa tienneensä Peartin heikentyneestä terveydentilasta noin kahden vuoden ajan. Peart oli tunnettu siitä, että hän piti tiukasti kiinni yksityisyydestään eikä hänen sairaudestaan tiennytkään kuin vain kourallinen läheisimpiä ihmisiä.

”Siitäkin huolimatta, että tiesin asiasta niin pitkään ja minulla oli tavallaan valmistautua psyykkisesti väistämättömään, uutinen ei tullut yhtään sen vähemmän shokkina. Se löi minusta ilmat pihalle. Voin vain kuvitella, millainen shokki se on ollut muulle maailmalle, jotka eivät tienneet asiasta mitään. Se tuli varmasti ihan täysin puskista”, Portnoy toteaa.

”Olen tehnyt viikonlopun aikana paljon haastatteluja asian tiimoilta. On ollut mukava puhua Neilistä ja muistaa häntä. Mutta kyllä se sattuu. Tämä oli henkilökohtaisesti minulle todella kova pala. En ole tuntenut mitään samaa sitten John Lennonin, John Bonhamin tai Frank Zappan. Mutta tämä on vielä isompi juttu, koska en tuntenut Lennonia, Bonhamia tai Zappaa, mutta Neilin tunsin ja olimme ystäviä. Siinä on kokonaan uusi taso, mikä tekee asiasta vielä kamalamman. Viime viikonloppu on ollut todella, todella rankka.”