Millaista on kiertää nykymallisen Guns N’ Rosesin lämmittelijänä? Dirty Honey sen tietää – ja kertoo haastattelussa

7.3.2023 09:38

Marc LaBelle pakkasi matkalaukun ja suuntasi New Yorkista kohti Los Angelesia tv- ja elokuvauran perässä. Paikan päällä hän huomasi istuvansa lempisarjojensa kuvauspaikoilla läpeensä kyllästyneenä. Ystävänsä rohkaisemana LaBelle päätti alkaa toteuttaa oikeaa intohimoaan – laulamista.

– Työ vei liikaa aikaa pois asioista, joita rakastan – moottoripyöräilystä, vaeltamisesta ja musiikista. Ystäväni Patrick asui Losissa jo valmiiksi, kun muutin. Hän kannusti minua laulamaan. Patrickin kautta aloin tutustua myös muusikoihin, Dirty Honeyn laulaja Marc LaBelle muistelee.

LaBelle vastaa videopuheluun aurinkoisesta Kaliforniasta. Rocktähti on sonnustautunut lierihattuun ja aurinkolaseihin haastattelua varten ja vastaa varsin määrätietoisesti kysymyksiin bändistään.

Dirty Honey on juuri sitä, mitä losangelesilaisesta hard rock -yhtyeestä tulee ensimmäisenä mieleen: isoja kertosäkeitä, koukuttavia riffejä ja bluesvaikutteita. Perinteisistä rakennuspalikoista huolimatta yhtye on löytänyt oman äänensä. Yhtye koostuu basisti Justin Smoliania lukuun ottamatta Losiin muualta Yhdysvalloista muuttaneista muusikoista.

Gunnareiden seurassa

Tulokset alkoivat näkyä. When I’m Gone -kappale (2019) teki Dirty Honeysta ensimmäisen yhtyeen, joka nousi Billboardin Mainstream rock airplay -listan kärkeen ilman levy-yhtiötä.

– Ympärillämme on pieni mutta motivoitunut tiimi, joka tekee kovasti töitä. Intohimolla on valtava merkitys, jos haluaa menestyä, oli sitten kyse mistä hyvänsä taiteesta, LaBelle kertoo.

– Bändimme on tyypillinen Hollywood-unelma – kolme jätkää muuttaa Kaliforniaan pelkkien kitaralaukkujensa kanssa. Musiikkityylimme muotoutui vasta kun pääsimme soittamaan yhdessä. Blues rock on yhteinen inspiraation lähde meille kaikille.

Suurin osa bändin esikuvista tulee ajalta ennen jäsenten syntymää. Genre kuitenkin valikoitui lähes itsestään. Dirty Honeyn yhteiset inspiraation lähteet tulevat perinteisestä hard rockista.

– Musiikkityylimme muotoutui vasta kun pääsimme soittamaan yhdessä. Suurimpia esikuviamme ovat muun muassa Guns N’ Roses, Led Zeppelin ja The Black Crowes.

– Olen pitänyt Aerosmithistä nelivuotiaasta saakka. John (Notto, kitaristi) tykkää Queenista, Corey (Coverstone, rumpali) rakastaa Van Halenia mutta myös jazzia. Guns N’ Roses on Justinin lempiyhtye, vaikkei hän osaa soittaa heiltä paljoakaan. Hän saa kuulla siitä vähän väliä, LaBelle kertoo.

Dirty Honey on kiertänyt Eurooppaa ja Yhdysvaltoja muun muassa Guns N’ Rosesin, Kissin ja The Black Crowesin kanssa.

– Guns N’ Rosesin kanssa kiertäminen oli mahtavaa. Oli epätodellista päästä rundaamaan yhden lempibändimme kanssa. Kiertueella oli mukana myös Gary Clark Jr. jonka kanssa vietimme paljon aikaa. Axl Rose oli myös todella mukava. Hän oli paljon omissa oloissaan, mutta istuimme pariin otteeseen iltaa keikkojen jälkeen. Puhuimme tv-sarjoista ja elämästä sekä joimme tequilaa, LaBelle sanoo.

– Keikkabussimme hajosi Guns N’ Roses -kiertueen aikana. Saavuimme eräälle keikkapaikalle puoli tuntia ennen kuin meidän oli määrä nousta lavalle. Heidän crew oli laittanut kaiken valmiiksi ja pääsimme lavalle ajoissa. Emme osanneet odottaa sen kaltaista vieraanvaraisuutta.

Maailma tutuksi

Dirty Honey on parhaillaan ensimmäisellä omalla Euroopan-kiertueellaan. Kiertue alkoi Englannista ja se päättyy Tavastialle maaliskuun alussa.

– Edellinen Yhdysvaltain-kiertue oli todella tiiviiksi buukattu. Bussista suoraan keikkapaikalle, sieltä uudestaan bussiin ja seuraavalle lavalle. Euroopassa meillä tulee olemaan hieman väljempää. Kerkeämme tällä kertaa tutustua hieman kaupunkeihin, jossa pysähdymme. Otan yleensä viikon tai pari vapaata kiertueen lopussa matkustelulle. Edellisen kerran kävin Kreikassa ja Italiassa. Etenkin Kreikka yllätti minut positiivisesti.

Bändin ura on edennyt nopeasti. Jäsenet kuitenkin nauttivat matkustamisesta ja ovat pysyneet kiertuerutiinien tahdissa.

– Nautin tietysti perheen kanssa olemisestakin. Muilla sisaruksillani on taloja ja omaa perhettä. On hyvä ottaa välillä etäisyyttä musiikkialaan. Kiertueella tulee oltua kuitenkin suurin osa ensi vuodesta.

– Olemme musiikillisesti vielä luovassa vaiheessa ja inspiroituneita uusien kappaleiden kirjoittamisesta. On hienoa pystyä keskittymään vain musiikkiin, LaBelle sanoo.

Yhtye keskittyy Eurooppaan tarkoituksella.

– Painotus johtuu pitkälti koronasta. Halusin alun perin aloittaa Euroopasta ja Isosta-Britanniasta ennen kuin meistä tuli suosittuja kotimaassamme. Euroopassa tunnutaan arvostettavan meidän kaltaistamme musiikkia ehkä vielä Yhdysvaltoja enemmän. Olemme ajatelleet aina, että onnistuisimme myös Euroopassa.

Kiertueen päättävä Tavastian-keikka on yhtyeen ensimmäinen vierailu Suomessa.

– En ole koskaan ollut Suomessa. Tuota ei voi sanoa enää kovin monesta maasta. Olen kuullut hyviä asioita Helsingistä ja olen todella innoissani illasta. Tulemme soittamaan Helsingissä uusia kappaleita. Siitä tulee mahtava rokkikeikka. Isoja kertsejä ja tietysti loistavia muusikoita lavalla, LaBelle lupaa.

Yhtyeen tulevaisuus vaikuttaa lupaavalta. Rock’n’roll-unelma on toteutunut heidän kohdallaan.

– Euroopan-kiertueen jälkeen menemme studioon äänittämään toista levyämme. Tarkoitus on julkaista albumi vuoden loppuun mennessä. Tahdomme päästä kiertämään myös Japania ja Etelä-Amerikkaa. Meillä on paljon saavutettavaa jäljellä. Uuden musiikin julkaisu on kuitenkin tärkein tavoite lähitulevaisuudessa, LaBelle sanoo.

Onko bändejä, joiden kanssa haluaisit vielä päästä kiertueelle?

Rolling Stonesin kanssa ainakin! AC/DC:n myös, ja Aerosmithin, LaBelle listaa innostuneesti.

Teksti: Artturi Siromaa
Haastattelu on julkaistu Soundissa 2/23.

Lisää luettavaa