Millaista on koe-esiintyä AC/DC:lle? Jet-solistin mukaan melko intensiivistä: ”Se oli kovin meteli, mitä olen koskaan kuullut”

3.5.2024 20:11

2000-luvun alun Are You Gonna Be My Girl -hitistään tunnetun Jetin laulaja-kitaristi Nic Cester koe-esiintyi Brian Johnsonille tuuraajaa etsineelle AC/DC:lle viime vuosikymmenen puolivälissä. Pesti meni lopulta Guns N’ Rosesin Axl Roselle, mutta Cester otti kokemuksesta kaiken irti.

”Olin appivanhemmillani ja luin aamulla sanomalehdestä, että Brian Johnson ei ollut enää bändissä”, Cester muistelee australialaisen Triple J:n haastattelussa. ”Muistan sanoneeni appiukolle, että ’piru vie, nuo on vaikeat buutsit täyttää.’ Kirjaimellisesti 20 minuuttia myöhemmin puhelin soi ja minulta kysyttiin: ’Olisitko kiinnostunut matkustamaan Atlantaan, Georgiaan koe-esiintymään ja mahdollisesti laulamaan kiertueen loput keikat?'”

Cester sanoo vastanneensa myöntävästi jo ”elämänkokemuksen takia”, vaikka ei varsinaisesti uskonutkaan saavansa pestiä.

”Kuinka olisin voinut kieltäytyä mahdollisuudesta?”, laulaja kysyy.

Caster on aiemmin laulanut AC/DC:tä muun muassa Musen vieraana.

”Soitin [Musen nokkamiehelle] Matt Bellamylle ja sanoin: ’Kiitti siitä!'”

Itse koe-esiintyminen oli laulajalle tiukka paikka.

”He olivat Black Crowesin treenikämpällä”, Caster kertoo. ”Se oli pikkuruinen tila, mutta sinne oli roudattu hirvittävä määrä vahvistimia. Muistan katselleeni AC/DC:tä ja ajatelleeni, että ’kaikki nuo styrkkarit eivät voi millään olla päällä.’ Kylläpä ne hitto soikoon vain olivat! Se oli kovin meteli, mitä olen koskaan kuullut.”

”Angus [Young] laittoi minut huhkimaan ihan kunnolla”, Caster jatkaa. ”Kaikki oli tarkoitettu testaamaan kuinka pärjään – äänenvoimakkuus ja se, kun hän heitteli vauhdissa biisien nimiä ilmoille. En tuntenut kaikkia suorilta käsin, joten hän sanoi: ’Mene tuonne opettelemaan se’, ja koko bändi odotteli minua kymmenen minuuttia. ’Voi hemmetti’, tuumailin. Se oli melko intensiivistä, mutta tajuan nyt, että Angus oli todellinen ammattilainen ja halusi puskea minut äärirajoille nähdäkseen kuinka reagoin.”

Cester sanoo pärjänneensä hyvin Bon Scott -aikakauden biiseissä, mutta Brian Johnsonin laulama materiaali tuotti vaikeuksia.

”Hänellä on hyvin epätavallinen laulutapa, ja joku sanoi: ’Teet virheen siinä, että luulet [Johnsonin] puskevan hirvittävällä äänenvoimakkuudella’, mikä on minun laulutapani”, Caster sanoo. ”Mutta ei hän tee niin, hän kuiskii suoraan mikkiin ja hänen takanaan jylläävä äänenvoimakkuus saa sen kuulostamaan maailman äänekkäimmältä jutulta, mutta ei se ole – hän ei purista juuri lainkaan.”

Jet työstää parhaillaan ensimmäistä uutta albumia sitten vuoden 2009 Shaka Rockin. Näillä näkymin levyn pitäisi ilmestyä ensi vuonna.

Lisää luettavaa