Minkä arvoinen on Bruce Springsteenin koko tuotanto? Pomo myi kaikkien laulujensa oikeudet Sony Musicille

EPA / WALTER BIERI / AOP

Nyt myös Bruce Springsteen liittyi siihen veteraaniartistien joukkoon, joka vanhoilla päivillään ottaa kaiken irti maineikkaasta tuotannostaan. Aikaisemmin muun muassa Bob Dylan, Neil Young ja Paul Simon ovat myyneet laulujensa oikeudet ulkopuoliselle taholle, ja nyt Springsteen päätyi samaan ratkaisuun. Hinta on varsin muikea: 500 miljoonaa dollaria (n. 442,5 miljoonaa euroa), eli sellaiset 200 miljoonaa enemmän kuin mitä Dylan sai. Asiasta kertoo Billboard.

Sen paremmin Springsteen kuin oikeudet ostanut Sony Music eivät ole kommentoineet kauppaa, mutta oletettavasti siirto liittyy samoihin asioihin kuin mistä muut kauppamiehet ovat aikaisemmin kertoneet. Tuotantonsa oikeuksista luopunut David Crosby mainitsi koronapandemian tehneen kiertueiden järjestämisen mahdottomaksi, ja jostain piti rahaa saada. Neil Young puolestaan muotoili asian niin, että ”hyvän isän kuuluu suunnitella, miten hänen jälkikasvustaan pidetään huolta” ja tarkoitti varmaan yhtä paljon laulujaan kuin varsinaisia lapsiaan.

Tarkalleen ottaen puolet koko tuotantonsa oikeuksista brittiläiselle musiikkialan sijoitusyhtiölle myynyt Young myös lisäsi omaan sopimukseensa ehdon, ettei hänen kappaleitaan saa käyttää mainoksissa. Niinpä fanien ei tarvitse pelätä kuulevansa vaikkapa Like a Burger King -väännöstä televisiossa. Springsteenin diilistä ei ole kerrottu ulkopuolisille tällaisia yksityiskohtia, joten aika näyttää, millaista käyttöä Pomon biiseille keksitään.