Mitä tapahtuu rockille, kun sähkökitara uhkaa menettää merkityksensä? Itse Slash ottaa kantaa aiheeseen

AOP

Nyt julkaistiin Rolling Stonessa haastattelu, joka jokaisen Guns N’ Rosesin ystävän kannattaa tarkastaa. Lehti jututti pitkän kaavan mukaan Slashia, joka kertoi mietteitään muun muassa GNR:n paluusta, omista päihdeongelmistaan ja Velvet Revolverista – sekä laajasti uutisoiduista sähkökitaran viimeaikaisista hankaluuksista.

Kun musiikkitrendit nojaavat yhä enemmän hiphopin ja popin suuntaan, alkavat perinteiset kitararockbändit käydä harvinaisiksi. Tämän myötä myös kitaravalmistajat ovat vaikeuksissa, mikä näkyy muun muassa Fenderin huonona tuloksena ja Gibsonin konkurssina.

Slash ajattelee asiaa niin, ettei nykytilanteessa ole mitään uutta. Samanlainen show nähtiin jo nelisenkymmentä vuotta sitten.

”Kun new wave tuli kuvioihin joskus 1978–89, ilmassa oli paljon sellaista ’hankkiudutaan eroon kitarasta’ -asennetta. Että ’vitut Led Zeppelinistä'”, Slash sanoo.

”Kun olin lapsi, äidilläni oli poikaystävä, joka rakasti Elvis Costelloa, Devoa ja kaikkea, mikä ei ollut Led Zeppeliniä. Punkrockissakin oli kysymys kitarasta ilman kitarasooloja, mutta new waven ja MTV:n myötä kitarasta tuli 1980-luvulla yhä merkityksettömämpi.”

Tarvitaan siis aina joku uusi nimi, joka kehittää kitaransoittoa edelleen ja pitää soittimen viriilinä. Uudemmista kitaristeista Slash nostaa esille Jack Whiten.

”Hänellä on loistavia ideoita, hänen biisinsä ovat hyviä ja hänen koko tyylinsä on ihmisten mieleen. Silloin kitara taas yhtäkkiä toimiikn hienosti”, Slash sanoo.

”Kaikki riippuu siitä, millaisen artistin kaulassa kitara roikkuu. Jos kappaleet ovat asiallisia ja bändin dynamiikka tai mikä vain saa ne kuulostamaan hyvältä, ihmiset kiinnostuvat. Tuskin kukaan pitää kitarasta ihan vain kitaran vuoksi.”

Slash arvelee myös, että nykyäänkin on kysyntää rock’n’rollille, kunhan homma tehdään vilpittömästi ja asenteella.

”Tiedän, että tämä kuulostaa kliseeltä, mutta kaikessa on kysymys asenteesta. Ei tarvita Marshall-vuoria ja kaikkea sellaista, vaan enemmän ’haista vittu’ -asennetta. Sellainen on tosin nykypäivänä, kun kaikki ovat Instagramissa ja missä lie ja haluavat huomiota… Elämme outoja aikoja.”

Harmi, kun toimittaja ei kysynyt Slashilta tämän ajatuksia Gibsonin surkeasta tilanteesta. Mies kun on ollut aina Les Paulin uskollinen ystävä.