Mr. Tambourine Man on kuollut – Bob Dylanin hitin inspiroinut kitaristi Bruce Langhorne on poissa

RIP Bruce Langhorne 11.5.1938 – 14.4.2017
18.4.2017 19:59

Folkmuusikko ja sessiokitaristi Bruce Langhorne on kuollut perjantaina kodissaan Kalifornian Venicessä. Langhornen ystävä vahvisti tämän kuoleman New York Timesille. Muusikko oli kuollessaan 78-vuotias.

Langhorne aloitti musiikkiuransa opiskelemalla viulunsoittoa, mutta joutui luopumaan soittimesta menetettyään oikeasta kädestään sormia kotitekoisen ilotulitteen räjähdyksessä. Langhorne tarttui kitaraan 17-vuotiaana ja omaksui oman soittotekniikkansa. Hänestä tuli 60-luvulla yksi New Yorkin Greenwich Villagen folk-piirin aktiivisista hahmoista.

Langhorne oli mukana myös useilla Bob Dylanin levyillä. Ensimmäinen Dylanin ja Langhornen yhteistyö tapahtui jo Dylanin toisella albumilla The Freewheelin’ Bob Dylan (1963), jonka Corrina, Corrina -kappaleella Langhorne vierailee. Hän oli myös isossa roolissa Dylanin ensimmäisellä top 10 -listalle nousseella Bringing It All Back Home -albumilla (1965), jonka monilla kappaleilla Langhorne vastaa soolokitaroinnista.

Dylan muisteli myöhemmin Biograph-kokoelmalevynsä (1985) kansivihossa Langhornen inspiroineen häntä suuresti The Byrds -yhtyeenkin tutuksi tekemää Mr. Tambourine Man -ikivihreää tehdessä. Dylanin mukaan kappale kertoo pitkälti juuri Langhornesta.

”Bruce soitti kitaraa varhaisilla levyilläni ja tuottaja Tom Wilson pyysi häntä soittamaan myös tamburiinia. Brucella oli mukanaan jättimäinen tamburiini, joka oli kuin vankkurin pyörä. Se näky hänestä soittamassa tamburiiniaan syöpyi mieleeni. Bruce oli aivan erityinen hahmo. En tiedä, olenko koskaan maininnut asiasta hänelle”, Dylan muisteli tuolloin.

Dylanin lisäksi Langhorne soitti muun muassa Joan Baezin, Judy Collinsinin, Richie Havensin ja Tom Rushin taustalla. Hän myös esiintyi folkartisti Odettan kanssa Washingtonissa vuonna 1963 vain hetkiä ennen kuin Martin Luther King Jr. piti kuuluisan ”minulla on unelma”-puheensa.

”Jos Bruce säesti sinua, et tarvinnut muuta. Voit tehdä silloin käytännössä mitä tahansa”, Dylan kirjoitti Chronicles Vol. 1 -muistelmissaan (2004) edesmenneestä folkmuusikosta.

Lisää luettavaa