Musta aurinko nousee: Juice Leskisen synkkä klassikko on tulkittu uudelleen varsin yllättävinä versioina

Kymmenen vuotta sitten menehtynyt Juice Leskinen äänitti klassikkokappaleen jos toisenkin. Yksi laulu miehen tuotannosta on kuitenkin saanut erityisen paljon vastakaikua raskaan rockin yhtyeiden parissa: vuonna 1985 ensin singlenä ja myöhemmin Juice Leskinen Grand Slamin Pyromaani palaa rikospaikalle -albumilla julkaistu Musta aurinko nousee on inspiroinut useita kotimaisia bändejä.

Hieno kappale on siitä erinomaisen juicemainen, että sen ensisilmäyksellä äärisynkän kertosäkeen voi tulkita myös toiveikkaaksi. ”Jonakin aamuna ennen sarastusta / huomaat että musta / aurinko nousee” – tarkoittaako tuo maailmanlopun hengessä, että taivaalle nousee pikimusta aurinko, vai onko ”musta” sittenkin puhekielinen muoto sanasta ”minusta”? Silloinhan säe olisi kuin pitkän masennuskauden jälkeen parempaan huomiseen heräävän miehen helpottunut huokaus.

Niin tai näin, kappale yksi vilkkaimmin coveroiduista Juicen biiseistä, ja asialla ovat monesti nimenomaan heavybändit. Kuten nyt esimerkiksi Kuolemanlaakso, joka teki kappaleesta doom metal -version vuonna 2013 julkaistulle ep:lleen:

Myös enemmän power metaliin kallellaan ollut Isäntä meidän -yhtye tulkitsi laulun uusiksi vuonna 2009. Tämä tulkinta liippaa paljon lähempää Stratovariusta kuin Celtic Frostia. Kaksi albumia, yhden livelevyn ja yhden singlen julkaissut Isäntä meidän teki vielä syksyllä 2015 minikiertueen, mutta sen jälkeen uutispäivitykset ovat verkkosivuilla loppuneet.

Amoral-yhtyeessä nykyään laulava Ari Koivunenkin on tulkinnut kappaletta, tosin lähinnä keikoilla. Alla on On The Rocks -ravintolan ohjelmapäällikkönä nykyisin tunnetun monitoimimuusikon Luca Garganon kanssa esitetty akustinen versio aiheesta. Amoral ilmoitti heinäkuussa lopettavansa toimintansa vuoden 2017 alussa, harmi.

Kotiteollisuus puolestaan julkaisi kappaleesta Sleepy Sleepers -henkisen version Murheen mailla II -kokoelmansa (2014) kyytipoikana esitellyllä Sotakoira III -coverlevyllä. Tämä versio saattaa olla Juice-puristeille vähän liian kova pala nieltäväksi:

Reino Nordin ja Malla Malmivaara kunnioittivat Juicea manserock-elokuvassa Vuonna 85 (2013). Tässä versiossa laulu esitetään vaihteeksi tyylipuhtaana slovarina.

Lopuksi annetaan vielä erityismaininta Jarkko Martikaiselle, joka esitti kappaleesta hienon tulkinnan UMOn Nenäpäivä-konsertissa vuonna 2015. Siinä se taas nähdään: hieno biisi toimii, oli taustalla sitten jazzbändi tai doom-orkesteri!