Nick Cave kritisoi internetin tuomitsemiskulttuuria: ”Siinä on kaikki uskontojen huonot puolet”

13.8.2020 11:18

Nick Cave kommentoi jälleen Red Hand Files -sivustollaan sosiaalisessa mediassa yleistynyttä tuomitsemiskulttuuria, joka englanninkielisissä viestimissä tunnetaan paremmin nimellä ”cancel culture”. Tiedättehän kuvion: jonkun julkisuuden henkilön tuoreet tai vanhemmat kyseenalaiset kommentit nostetaan keskustelunaiheeksi, ja julkimo julistetaan tavallaan boikottiin. Mikäli asia saa riittävästi huomiota, kehkeytynyt myräkkä voi tuhota isonkin tähden uran.

Ilmiön myötä moni härskimpi sikailija on saanut ansionsa mukaan. Ongelmalliseksi tuomitseminen menee silloin, kun julkimoiden kommentteja aletaan lukea kuin piru raamattua ja pieni tai ikivanha möläytys riittää suhteettoman tuomitsemisaallon sytykkeeksi. Oikeudenmukaisuudesta uhkaa silloin tulla nykyajan puritanismia.

Cave on aiemmin puhut aiheesta esimerkiksi silloin, kun laulaja esiintyi vastustuksesta huolimatta Israelissa, joka on palestiinalaispolitiikkansa vuoksi useiden artistien boikottilistalla. Myöhemmin hän kuittasi höpöpuheena ajatuksen siitä, etteivät kaikki hänen vanhemmat sanoituksensa kestäisi enää päivänvaloa.

Tällä kertaa aihe tulee esille, kun kaksi fania kysyi artistilta, miten hän käsittää armon ja mitä ajatuksia cancel culture hänessä herättää.

”Poliittisesta korrektiudesta on tullut maailman onnettomin uskonto. Sen aikanaan kunniallinen pyrkimys yhteiskuntamme muuttamisesta oikeudenmukaisemmaksi sisältää nykyään kaikki uskontojen huonot puolet eikä yhtään niiden kauneutta. Moraalinen omahyväisyys estää armahduksen mahdollisuudenkin. Siitä on tullut kirjaimellisesti valtoimenaan raivoava, huono uskonto”, Cave kirjoittaa.

Cave syyttää ilmiötä myös siitä, ettei se kykene käsittelemään ”epämukavia käsitteitä”, minkä vuoksi se ”tukahduttaa yhteiskunnan luovuuden”. Tuomitsemiskulttuuri on artistin mielestä kiteytetysti armon vastakohta.

”Saatamme olla matkalla kohti tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa, en tiedä. Mutta mitä arvoja menetämme matkan aikana?” Cave kysyy.

Kovaa tekstiä, jälleen kerran. Lue Caven koko kirjoitus täältä.

Lisää luettavaa