Nightwishin Floor Jansen uskoo digitaalisten mullistusten vieneen musiikkiteollisuutta parempaan suuntaan

8.10.2018 21:27

Nightwish-solisti Floor Jansen jakoi Metal Wanin haastattelussa ajatuksiaan rockmusiikin tulevaisuudesta striimipalveluiden syödessä jatkuvasti levytetyn musiikin myyntilukuja. Vaikka laulajatar ei olekaan täysin tyytyväinen nykyisten alustojen tulonjakoon, näkee hän digitaalisen ajan tuomat muutokset muutoin hyvinkin positiivisessa valossa.

”Mielestäni musiikkia kulutetaan, jos asiaa tarkastelee tuotenäkökulmasta, enemmän kuin koskaan ennen — musiikkiin liittyvä kommunikaatio on vahvempaa kuin koskaan; siinä on paljon enemmän tekemistä”, Jansen toteaa. ”Se on digitaalisuuden ansiota. Sen tukena ei vain ole kovinkaan reilua taloudellista järjestelmää noin niinkuin maailman mittakaavassa. Toivonkin, että ihmiset joiden työhön se liittyy, keksivät asiaan ratkaisun. Samaan aikaan muusikot jatkavat musiikin tekemistä — se on kuin hengittämistä: teet sitä joka tapauksessa. Olen yhtä mieltä siitä, että ala on mätä sisältä ja muuttuu radikaalisti, kuten se on tehnyt jo viimeiset reilut 20 vuotta. Oman urani aikana asiat ovat ehdottomasti muuttuneet, ja mielestäni parempaan suuntaan. Se miten ne olivat ennen, ei ollut ok.”

”Kun muistellaan entisaikoja, kuulit aina tarinoita artisteista, joita managerit tai levy-yhtiöt kusettivat. Raha on valtaa, ja se kasaantui aina niille, jotka jostain syystä tienasivat artisteilla enemmän kuin artistit itse”, Jansen jatkaa. ”Levy-yhtiöillä ja managereilla oli valtaa rahan ansiosta… Muistan ensimmäisen diilimme [After Forever -yhtyeen kanssa] olleen aivan paska — tiesimme sen olevan epäreilu — mutta allekirjoitimme sen silti, sillä niin asiat vain tuolloin tehtiin. Asiat alkoivat muuttua, kun levy-yhtiöt alkoivat menettää rahaa ja artistit tulivat fiksuimmiksi. Siinä mielessä asiat ovat nyt reilummin. Mutta niin kauan kun ihmiset lataavat musiikkia ilmaiseksi tai Spotifyn hinnoilla, kaikki ei ole tasapainossa.”

”Kyseessä on siis jatkuva prosessi, jonka toivon johtavan parempiin tuloksiin. Jos katsot myyntilukuja, tulet vain surulliseksi. Jos taas vilkaiset lippujen hintoja, tulet iloiseksi. Ja se mitä tapahtuu netissä on hienoa. Siellä on vain edelleen hitusen liikaa anarkiaa”, Jansen päättää.

Voit kuunnella haastattelun kokonaisuudessaan yltä.

Jansen promotoi parhaillaan Jørn Viggo Lofstadin kanssa perustamaansa Northward-yhtyettä, jonka omaa nimeä kantava debyyttialbumi ilmestyy lokakuun 19. päivä.

Lisää luettavaa