No niin! Metallican kirja valehtelee hurjasta Suomen-keikasta

Metallican alkuvuosien tarinaan pureuduttiin äskettäin julkaistussa Syntymä Metallica kuolema -kirjassa. Suomalaisittain opus tarjoaa suhteellisen hurjaa luettavaa, sillä tekstin mukaan Tarvasjoella (!) 14. joulukuuta vuonna 1984 tapahtuneen Metallican keikan aikana tunnelma nousi suorastaan hurjiin lukemiin.

– Salissa nähtiin joukkotappelu ja bassokaiutin sytytettiin tuleen. Kohta kaikki olivat yleisön seassa, niin bändin jäsenet kuin roudaritkin, Metallican legendaarinen miksaaja Mick ”Big Mick” Hughes muistelee.

Yle on kuitenkin tehnyt ansiokasta selvitystyötä ja miksaajan tarina on nyt osoittautunut ”hieman” liioitelluksi. Yle Turku on nimittäin kysellyt tuon legendaarisen konsertin nähneiltä kommentteja eikä kukaan muista tulipaloa tai edes tappelua. Toisaalta se, että kyseessä oli ”aivan normaali perjantai-ilta”, saattaa merkitä moniakin asioita. Kyllähän 80-luvun tanssilavojen meininki oli välillä aika hurjaa eikä pieniä tappelunnujakoita todellakaan ”laskettu”.

– Olin paikalla järjestysmiehenä ja asentamassa salin ääni- ja valotekniikkaa. En muista mitään järjestyshäiriötä. Mielestäni se oli normaali ilta, muistelee Mats Urvas YLElle.

Keikan alku on ollut varsin mainio.

– Kuului räjähdys! Savupommit ja usva peittivät lavan ja sirkkelin ja rälläköiden ääntä muistuttava soitto alkoi. Muistaakseni keikka alkoi Fight Fire With Fire -biisillä, Marko Repo kertoo.

Nimimerkki Jaana taas kertoo ”maailmanmiehistä” hauskan anekdootin:

– Mulla oli onnea päästä Kirk Hammettin kanssa silloin juttelemaan ja suutelemaan ihan suulle, ja yksi sen aikainen kaverini lähestyi Lars Ulrichia. Pussaili muistaakseni hänen kanssaan ja Ulrich oli pyytänyt mukaan ”maailmankeikoille”.

Konsertin näki vain muutama sata ihmistä ja vähäinen yleisömäärä ei (ilmeisesti) miellyttänyt:

– Mieleeni jäi kun poispäin lähdimme, niin James Hetfield sanoi kovaan ääneen, että tämä on taatusti viimeinen kerta kun tulevat Suomeen.

Niin sitä pitää! Tässäpä se Fight Fire With Fire: