Nummirockiin kiinnitettyä jenkkibändiä syytetään fanien seksuaalisesta ahdistelusta, lopetti toimintansa saman tien

#Metoo-kuohunta jatkuu edelleen, ja nyt kuohuu metallipiireissä. Yhdysvaltain North Carolinassa vuonna 2009 perustettu, ensi kesän Nummirockiinkin kiinnitetty black metal/crust -yhtye Young and in the Way ilmoitti Facebook-tilillään lopettavansa toimintansa yhtyettä vastaan esitettyjen ahdistelusyytteiden vuoksi. Asiasta kertoo muun muassa Metal Injection.

Vyyhti sai alkunsa, kun anarkistinen Trumbullplex-kollektiivi julkaisi Facebook-sivullaan pitkän lausunnon, jossa kerrotaan Young and in the Wayn muusikoiden ahdistelleen useita naisia erään keikkapromoottorin kotona, jonne bändi oli kutsuttu yöpymään. Syytökset ovat varsin epämiellyttäviä: yhtyeen jäsenet ovat kirjoituksen mukaan muun muassa sulkeneet erään naisen kanssaan vessaan, pistäneet valot pois ja alkaneet muitta mutkitta käpälöimään ja riisumaan uhriaan. Tarkemmat detailit löytää englanninkielisestä alkuperäistekstistä.

Tiedoksiannon kirjoittaja kertoo yhtyeen vaikuttaneen aluksi katuvaiselta, mutta kun tilannetta yritettiin jälkikäteen selvittää, bändi lakkasi lopulta vastaamasta yhteydenottoihin. Kun promoottori otti yhteyttä Young and in the Wayn kiertueelleen buukanneeseen Taakeen ja kertoi tapahtumista, Taaken edustaja ilmoitti, ettei paljoa kiinnosta. Promoottorin ex-puoliso nosti ahdistelutapausta esille useita kertoja Taaken ja Young and in the Wayn tapahtumien yhteydessä, mutta sai osakseen yleisöltä lähinnä kiusantekoa.

Nyt ajat ovat kuitenkin erilaiset, ja Trumbullplexin kirjoituksen jälkeen alkoi tapahtua. Kun syytösteksti julkaistiin 12 tuntia sitten, Young and in the Way sai pikavauhtia potkut levy-yhtiöstään ja Psycho Las Vegas -tapahtuma tiputti orkesterin artistilistaltaan. Nummirockin ei tarvitse moisiin toimenpiteisiin ryhtyä, sillä bändi ilmoitti yhdeksän tuntia sitten itse lopettavansa toimintansa.

We can’t accept fault, but we also can’t prove our innocence”, bändi kirjoittaa hivenen merkillisessa viestissään, jossa muusikot ylistävät seksuaalisen ahdistelun uhreja rohkeudesta puhua asioista mutta vakuuttavat samalla omaa syyttömyyttään. Lopputulos on joka tapauksessa se, ettei tätä kokoonpanoa kannata henkeä pidätellen Nummijärvelle odotella.