”Nyt unohdetaan se Ipaneman tyttönen” – Musamatka maailman ympäri: Brasilia

14.4.2015 10:43

Facebookissa on kiertänyt viime aikoina kaiken maailman maa-, musiikki-, positiivisuus- sun muita haasteita. Me annoimme tästä inspiroituneina toimittajillemme musiikillisen maahaasteen: Musamatka maailman ympäri -sarjassa Soundin toimittajat opastavat ei-niin-tuttujen musiikkimaiden artistien pariin puhtaasti subjektiivisin top 5 -listoin.

Kolmannessa osassa Linda Söderholm vie opastetulle musiikkimatkalle Brasiliaan.


”Unohdetaan nyt tällä kertaa se maailman versioiduin Ipaneman tyttönen, Sergio Mendezit sun muut ja keskitytään hieman vähemmälle huomiolle jääneisiin brassihelmiin. Brasiliassa on aivan valtava musiikkiperinne, joten top 5 -listan valitseminen oli varsinaista neulojen seulomista heinäsuovasta, vaan siinähän ne erottuu jyvät akanoista.”

Tim Maia − O Caminho Do Bem (1976)

”Tim Maia oli todellinen rokkistara ja nerokas muusikko. Ei sanonut ei myöskään huumeille, joten meininki oli varsin psykedeelistä. Erittäin tuottelias kaveri: diskografia käsittää rockia, soulia, funkia, bossa novaa ja jazzia yhdistelevää tuotantoa laskutavoista riippuen plus-miinus 30 artikkelia, joista yksikään ei alle riman. Parhautta kuitenkin Tim Maian alkuvuosien, 1970-luvun tuotanto, josta myös tämä valittu kappale.”

Jorge Ben − Xica Da Silva (1976)

”Brasilia kohtaa Afrikan ja Amerikan. Edelleen MPB-skenessä vaikuttavan Jorge Ben Jorin Africa-Brasil-albumilta. Kappale on tositarina orjuuteen syntyneestä brasilialaisnaisesta Fransisca da Silva de Oliveirasta, josta tuli menneisyydestään huolimatta rikas ja kuuluisa, ’orja, josta tuli kuningatar’.”

Banda Black Rio − Mr. Funky Samba (1977)

”1970-luvun instrumentaalifunkia parhaimmillaan. Verrattu usein esimerkiksi Kool And The Gangiin ja Earth Wind And Fireen, joskaan Banda Black Rio ei valitettavasti koskaan saavuttanut amerikkalaisverrokkiensa kaltaista suosiota.”

Racionais MC’s − Capítulo 4, Versículo 3 (1997)

”Brasilialaista gangstaräppiä São Paolosta. Kyseisen biisin sisältävä Sobrevivendo no inferno -albumi vuodelta 1997 on täysin edellä aikaansa. Teemoissa Raamattu, taivas ja helvetti, eli tiukkoja sampleja, rankkoja riimejä, karuja sanoja. Kannattaa tsekata myös ryhmän aiempi tuotanto.”

Seu Jorge & Almaz (2010)

”Koko vuonna 2010 ilmestynyt albumi. Rion favelasta ponnistanut Seu Jorge on itseoppinut muusikko ja näyttelijä, joka on imenyt vaikutteita Jorge Beniltä, Gilberto Gililtä kuin Milton Nascimentoltakin. Tämä albumi lähentelee täydellisyyttä muun muassa upeine Jorge Ben-, Tim Maia- sekä Roy Ayers -tulkintoineen. Samalla kertaa koskettavan herkkä, titaaninvahva ja käsittämättömän groovy.”

Musamatka maailman ympäri

Osa 1: Saksa

Osa 2: Ruotsi

Osa 3: Brasilia

Osa 4: Kanada

Osa 5: Ranska

Osa 6: Espanja

Osa 7: Australia

Osa 8: Islanti

Osa 9: Slovenia

Osa 10: Norja

Lisää luettavaa