”Oikea nimeni on David Jones…” – näin hellyyttävästi David Bowie vastasi ensimmäiseen amerikkalaiseen fanikirjeeseensä vuonna 1967

NME raportoi David Bowien vuonna 1967 kirjoittaman vastauksen ensimmäiseen Yhdysvalloista saamaansa fanikirjeeseen löytäneen tiensä tietoverkon perukoille ja meidän kaikkien luettavaksemme. Kirje on osa Shaun Usherin kokoamaa, Letters of Note: An Eclectic Collection of Correspondence, Volume 2 -kirjaa, joka sisältää myös John Lennonin ja Winston Churchillin kaltaisten hahmojen kirjeenvaihtoa.

Bowien kirjoituskoneella kirjoittama kirje on vastaus 14-vuotiaalle Sandra Doddille ja ajoittuu miehen omaa nimeä kantaneen debyyttialbumin julkaisun jälkeisiin aikoihin, ennen Space Oddityn läpilyöntiä.

”Rakas Sandra, sain juuri managerini toimistosta ensimmäisen amerikkalaisen fanikirjeeni – ja se oli sinulta. Olin niin mielissäni, että minun oli pakko istua alas ja kirjoittaa vastaus samoin tein, vaikka Ken painostaakin minua viimeistelemään käsikirjoituksen, jota hän niin kipeästi tarvitsee. Se saa nyt kuitenkin odottaa.”

Taiteilija kertoo odottaneensa amerikkalaisten kuulijoidensa reaktioita albumiinsa ja valittelee levyn kannen olevan hieman liian kellertävä, todeten ettei hän ole todellisuudella aivan yhtä vaaleahiuksinen. Bowie vastaa myös muutamiin Sandran omassa kirjeessään esittämiin kysymyksiin.

”Vastatakseni kysymyksiisi, oikea nimeni on David Jones ja minun lienee turha selittää, miksi vaihdoin sen. ’Kukaan ei voi tehdä sinulla rahaa’, totesi managerini. Syntymäpäiväni on 18. tammikuuta ja olen luullakseni noin 178cm pitkä.”

Tässä vaiheessa Bowie ei ollut vielä koskaan päässyt käymään Yhdysvalloissa, vaikkakin odotti sinne pääsyä melkoisen innokkaasti.

”Toivon jonain päivänä pääseväni Amerikkaan. Managerini on kertonut minulle siitä, koska hän on vieraillut siellä monia kertoja muiden manageroimiensa aktien kanssa. Katsoin tuossa iltana muutamana TV:stä vanhaa elokuvaa nimeltään ’No Down Payment’ [Kaiken mitä haluat, vuodelta 1957]. Hieno elokuva, mutta melko masentava, mikäli se vastaa todellista amerikkalaista elämäntapaa.”

Lopuksi mies vielä kiittelee vuolaasti Sandraa tämän kirjeestä ja toivoo kirjeenvaihdon vielä jatkuvankin. Kävikö lopulta niin, sitä tarina ei valitettavasti kuitenkaan kerro.

”Kiitos, että kirjoitit minulle. Kirjoitathan vielä uudelleenkin ja kerro lisää itsestäsi ja kuulumisistasi. Parhain terveisin, David Bowie”

Kirje on luettavissa kokoinaisuudessaan täällä.