Oikeus katsoi Katy Perryn syyllistyneen plagiointiin hittisinglellään – Kopioi kristillisen rap-kappaleen biittiä

Katy Perry

Los Angelesin tuomioistuin antoi maanantaina 29. heinäkuuta tuomionsa popin megatähti Katy Perryä koskeneessa plagiointitapauksessa. Tuomioistuin katsoi seitsemän päivää kestäneen käsittelyn päätteeksi Perryn syyllistyneen kristillisen rap-kappaleen biitin kopioimiseen omassa vuoden 2013 Dark Horse -megahitissään. Asiasta uutisoi Billboard.

Perry ja kappaleen muut tekijät Dr. Luke, Max Martin, Cirkut, Sarah Hudson ja Juicy J saivat plagiointisyytteen vuonna 2014, kun kristillinen räppäri Flame, oikealta nimeltään Marcus Gray, totesi Dark Horsen kopioineen – tietoisesti tai tiedostamatta –  hänen vuonna 2008 julkaistua Joyful Noise -kappaletta luvatta. Biitin tekijä Chike Ojukwu ja kappaleen toinen kirjoittaja Emanuel Lambert olivat myös asianomistajina tapauksessa.

Perry, Dr. Luke ja Max Martin todistivat oikeudessa ja vakuuttivat, etteivät olleet aiemmin kuulleet Joyful Noisea, joka on tunnettu lähinnä kristillisissä piireissä. Lisäksi heidän mukaansa räppärillä ei ole oikeutta pitää biisin biittiä omanaan, sillä Ojukwu oli luonut sen itsenäisesti ja lisensoinut sen Flamelle myöhemmin.

Räppärin edustajat kuitenkin käyttivät omassa todistuksessaan hyväksi musiikkitieteilijän lausuntoa, jossa todennettiin biittien samankaltaisuudet. Lisäksi räppärin edustajat vetosivat Perryn taustaan kristillisenä popmuusikkona ja kahden pastorin lapsena, minkä vuoksi heidän mukaansa on todennäköistä, että Perry olisi kuullut Joyful Noisen ennen Dark Horsen kirjoittamista.

Tuomioistuin päätti tapauksen Flamen hyväksi. Perryn ja muiden Dark Horsen tekijöiden maksettavaksi jäävästä korvaussummasta päätetään myöhemmin.