Oikeus: Pää Kii -yhtyeen Teemu Bergmanin kunniaa ei loukattu punkstoo-kirjoituksilla

Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi kahta naista vastaan nostetut syytteet.
9.11.2023 08:14

Pirkanmaan käräjäoikeus on hylännyt muusikko Teemu Bergmanin, joka tunnetaan muun muassa yhtyeistä Pää Kii, Kakka-hätä 77, Myrkky-Käärme ja Juice Normaali, kahta naista vastaan nostamat syytteet kunniansa törkeästä loukkaamisesta. Päätöksestä ovat uutisoineet muun muassa Ilta-Sanomat ja Helsingin Sanomat. Tuomio ei ole lainvoimainen, eli siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Bergmanin syytteet liittyivät kesällä 2021 Instagramissa punkstoo-tilillä julkaistuun kirjoitukseen, jossa toinen syytettynä olleista naisista kuvaili kokeneensa seksuaalista väkivaltaa. Nainen ei nimennyt tekijää kirjoituksessaan suoraan vaan käytti tästä nimimerkkiä ”T”. Syyttäjän mukaan Bergman oli kuitenkin tekstistä tunnistettavissa ja tilillä julkaistuista kirjoituksista nousseen kohun seurauksena Pää Kii -yhtyeen tulevat keikat peruttiin.

Kirjoituksen tehnyt nainen myönsi kirjoittaneensa tekstin, mutta sanoo, ettei tehnyt sitä loukatakseen Bergmania vaan tuodakseen yleisesti esille punk-piireissä esiintyvää seksuaalista häirintää. Kirjoittajan lisäksi syytteen sai myös kirjoituksen julkaissut nainen, jonka sanottiin olleen punkstoo-tilin perustaja.  Kirjoituksen julkaisusta syytetty nainen kiisti teon sekä sen, että hän olisi tilin perustaja.

Oikeus ratkaisi asian kirjoituksen tehneen naisen hyväksi ja katsoi, ettei Bergman ollut kirjoituksesta tunnistettavissa. Ratkaisua perusteltiin muun muassa sillä, että punkstoo-ilmiöstä keskusteltiin laajasti somessa ja muissa medioissa ja tilin julkaisut liittyivät useisiin punk-yhtyeisiin ja henkilöihin. Kirjoituksen todellista julkaisijaa ei lopulta saatu selville.

Kesällä 2021 luodun punkstoo-tilin tarkoitus oli tuoda anonyymisti esiin punkpiireissä tapahtuneita hyväksikäyttö-, ahdistelu- ja väkivaltatapauksista #MeToo-liikkeen innoittamana. Sivuilla julkaistiin lukuisia kertomuksia ja niistä uutisoitiin laajasti mediassa, mutta vain reilun viikon toiminnan jälkeen tili tyhjennettiin kaikista julkaisuista. Punkstoolle tehtiin myös sisarsivut metaltoo, joka keskittyi rock- ja metallipiireihin, sekä suomirapstoo, jossa kerrottiin taas rap- ja hip hop -piireissä tapahtuneista hyväksikäyttötapauksista. Näiden sivujen julkaisut ovat yhä katsottavissa, mutta uusia kirjoituksia ei ole julkaistu sitten elokuun 2021.

Loka-marraskuun taitteessa Helsingin käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1977 syntyneen miehen vuonna 2014 tapahtuneesta raiskauksesta puolentoista vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Uhri oli kertonut raiskauksesta punkstoo-sivulla ja kirjoituksen pohjalta oli tehty rikosilmoitus.

Lisää luettavaa