Hyväksikäyttötapauksia esiin tuonut Punkstoo-tili tyhjennettiin julkaisuista – ”Tavoitteemme on saavutettu”

Kuvakaappaus Punkstoon Instagram-sivusta 26.7.20210.
instagram.com/punkstoo/

"Toivomme, että mahdollisimman moni on herännyt näkemään naisvihan, seksismin vallankäytön ympärillään ja sitoutuu jatkossa puuttumaan siihen", sivun ylläpitäjät kertovat julkaisemassaan tiedotteessa.

Instagramissa reilu viikko sitten avattu, punkpiireissä tapahtuneita hyväksikäyttö- ja väkivaltatapauksia julkisuuteen nostanut ja valtakunnallisissa medioissakin huomiota saanut Punkstoo-tili on tyhjennetty kaikista julkaisuista. Nyt sivustolla on ainoastaan ylläpitäjien tiedote, jossa kerrotaan syyt tilin jäädyttämiselle.

”Tämä viikko on ollut raskas varmasti kaikille. mutta erityisen raskas uhreille ja vanhojen traumojen kanssa kamppaileville. Myös meidän tilin pitäjien henkinen jaksaminen alkaa tulla vastaan”, ylläpitäjien tiedonannossa todetaan.

”Tavoitteemme on saavutettu ja keskustelu punkskenen sisäisistä ongelmista on aloitettu. Toivomme, että mahdollisimman moni on herännyt näkemään naisvihan, seksismin vallankäytön [sic] ympärillään ja sitoutuu jatkossa puuttumaan siihen. Erityisesti te cis-miehet: käyttäkää etuoikeuttanne muuttaaksenne asioita.”

Punkstoon julkaisuissa tuotiin anonyymisti esille lukuisia tapauksia, joihin liittyi muun muassa seksuaalista ahdistelua ja hyväksikäyttöä, naisvihaa, alaikäisen johdattelua seksiin, valta-aseman väärinkäyttöä, väkivaltaa, rasismia ja homofobiaa. Punkstoo sai nopeasti rinnalleen myös rock- ja metallipiirien epäkohtia esiin tuoneen Metaltoo-tilin sekä hip hop- ja rapskeneen keskittyneen Suomirapstoo-sivuston. Tätä kirjoittaessa Metaltoo- ja Suomirapstoo-tilit ovat yhä toiminnassa.

Sivujen julkaisut herättivät runsaasti keskustelua sosiaalisessa mediassa ja valtakunnallisissa medioissa aina Yleä, Helsingin Sanomia ja MTV:tä myöten. Keskustelu noteerattiin myös ministeritasolla: tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) kertoi MTV:n haastattelussa, että kulttuurialalle ollaan luomassa eettistä koodistoa, jonka on tarkoitus valmistua ensi vuoden alun aikana.

”Tarkoituksena saada aikaan kulttuurialan eettiset ohjeet, vähän kuin hyvä journalistinen tapa tai hyvä asianajotapa”, Kurvinen kommentoi MTV:lle.