Olisiko mahdollista, että Kyuss vielä kerran kasaisi rivinsä? Suotuisia merkkejä on ilmassa

Brant Bjork.
John Rahim / Music Pics / Shutterstock / AOP

Stoner rock -pioneeri Kyuss hävisi kuvioista varsin ikävissä olosuhteissa. Vuonna 1987 Katzenjammerina aloittanut ja vuodesta 1991 alkaen Kyuss-nimellä operoinut kokoonpano ehti julkaista neljä vaikutusvaltaista levyä, ennen kuin orkesterin toiminta loppui vuonna 1995. Yhtyettä heräteltiin myöhemmin henkiin laulaja John Garcian, basisti Nick Oliverin ja rumpali Brant Bjorkin Kyuss Lives! -projektin merkeissä, mutta se meni oikeustaisteluksi, kun kokoonpanon ulkopuolelle jäänyt kitaristi Josh Homme riiteli muun jäsenistön kanssa Kyuss-nimen oikeuksista. Tämän tympeän episodin jälkeen Kyuss-leirissä on ollut hiljaista.

Nyt kuitenkin on alkanut näkyä heikkoja signaaleja siitä, ettei vanha veljeys olisi tyystin kadonnut. Ensin Josh Homme väläytti viime kesänä olevansa avoin jonkinlaiselle Kyuss-yhteistyölle, ja nyt Brant Bjork kertoo Hobo on the Radio -podcastin haastattelussa, että hänkin voisi olla kiinnostunut. Haastattelusta uutisoi myös Blabbermouth.

”Oli aikamoinen helpotus kuulla [Hommen] puhuvan niin. En ole hänen kanssaan enää puheväleissä, en tiedä millainen mies hän on ja mitä hän tekee. Mutta Kyussin suhteen hän puhui mielestäni järkeviä. Ajattelin, ettei se olisi mitenkään huono ajatus”, Bjork sanoo Kyuss-yhteistyöhön viitaten.

”Ehkä voisimme palata siihen tilanteeseen, mikä meillä oli ennen kaikkia näitä ongelmia ja yrittää jatkaa keskustelua sieltä käsin. En tiedä, kenties se on pelkkä haave. Yritin jo aiemmin tavoitella Hommea ja hän vastasi, että joo, puhutaan vain, palaan asiaan, mutta ei hän koskaan palannut.”

”Tämä ei ollut niinkään yritys saada Kyussia taas yhteen, vaan pikemminkin pyrkimys päästä taas puheväleihin Joshin kanssa. Aluksi näytti siltä, että se voisi onnistua, mutta niin ei kuitenkaan käynyt. Tämä tapahtui jo kuukausia ja kuukausia sitten, eli ei se aloite ainakaan liikahda enää mihinkään. Kuka tietää? Ehkä hän pystyttää oman Kyussinsa ja jatkaa uudella kokoonpanolla. En tiedä, mitä hän aikoo.”

Siispä katsotaan ja odotellaan. Josh Homme tässä varmaan on se avaintekijä, jonka myötä reunion onnistuu jos on onnistuakseen. Mutta Hommella riittää puuhaa myös Queens of the Stone Agen kanssa, ja puhetta on ollut myös Them Crooked Vultures -superyhtyeen paluusta. Eli vientiä riittää tällä kaverilla.