Suomenkielisen rockabillyn sanansaattajat palasivat 26 vuoden jälkeen – Pääesiintyjät palasi Agents-laulaja keulillaan

Francinen suomenkielisenä spin-offina 26 vuotta sitten startannut Pääesiintyjät tekee paluun levylle ja lavoille.
1.2.2019 07:56

On melko harvinaista, että rockabillyä veivataan suomen kielellä. Ja vielä harvinaisempaa on, että se tehdään yhtä maukkaasti ja tyylikkäästi kuin Pääesiintyjät vuonna 1993, jolloin ilmestyi nokkelasti nimetty pitkäsoitto Pitkäsoitto. Siltähän löytyivät esimerkiksi sellaiset aarteet kuin Älä ota pitkätukkaa, Sua aattelen ja Iiris. Sitten yhtye häipyi maisemista yllättäen, eikä paluuta ole näkynyt. Ennen tätä päivää.

Nyt Soundilla on suuri ilo esitellä Pääesiintyjien paluusingle videoineen. Yläpuolella soiva Sekaisin kuin käki ilmestyy tällä päivämäärällä Bluelight Recordsin kautta. Kaikki ei ole kuten ennen, sillä alkuperäismiehistöstä ovat mukana basisti Pete Salomaa (Francine) sekä kitaristi Mika Jokinen. Uudet vahvistukset ovat parhaasta päästä: Agents-laulajanakin tunnetuksi tullut Vesa Haaja sekä roots-rumpali Timo Järvinen.

Vesa Haajan Pääesiintyjät-pesti ei ole kuitenkaan aivan uusi idea, kuten mies itse kertoo:

– Kävin aika tarkalleen 25 vuotta sitten Lahdessa koelauluissa, kun Pääesiintyjien vokalisti Mika oli
jättämässä tehtäväänsä. Orkesteri jatkoi kuitenkin tuolloin Francinena eteenpäin ja Pääesiintyjät kuivahti kasaan. Kun Pete nyt kutsui uuteen koelauluun, päättelin että pestiin voisi olla vielä mahdollisuuksia, ja niin sitten kävikin, velmuilee Haaja.

– Pääesiintyjät on kytenyt takaraivossa jo muutaman vuoden, mutta kiireet Francinen kanssa ovat aina siirtäneet toteutuksen tuonnemmaksi, kertoo Salomaa. – Tänä vuonna kuitenkin tarpeeksi luppoaikaa yllättäen löytyi, ja kun kokoonpanokin loksahti kertaheitolla paikoilleen, niin mikä ettei? Onhan tätä jo vuosikaudet pyydetty.

– Pääesiintyjät triona olisi ollut minulle liian suuri pala haukattavaksi etenkin, kun samaan aikaan on
muitakin kokoonpanoja työstettävänä. Peten tarjoilemat selkeät suunnitelmat taustavoimineen, ja Veskun saaminen eturintamaan ratkaisi homman lopullisesti. On hienoa saada vielä mahdollisuus työskennellä vanhojen kavereiden kanssa, iloitsee puolestaan Jokinen

Lisää Pääesiintyjät-musiikkia on odotettavissa kevään mittaan.

– Pääesiintyjät on svengaavaa rock’n’rollia, billyä, rootsia ja ties mitä suomeksi – musaa jota harvemmin nykypäivänä kuulee. Hyvän tuulen musiikkia, alleviivaa Haaja.

Kiertueelle kokoonpano lähtee toukokuussa, ja luvassa on niin 26 vuoden takaisia hittejä kuin uuttakin materiaalia. Mausteeksi mahtuu niin vanhaa Francinea kuin esimerkiksi Whistle Baitin kappaleita – tietenkin suomeksi esitettynä.

Lisää luettavaa